Hoge gevangenisstraf voor overtreder sanctiewetgeving

08 september 2017

Sebastiaan Bennink
Op 4 september 2017 heeft de Rechtbank Oost-Brabant een Nederlandse man veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren voor het indirect leveren van onderdelen voor bepaalde motoren aan gesanctioneerde entiteiten in Iran en het plegen van valsheid in geschrift. Uit het vonnis blijkt dat de man middels zijn bedrijf goederen leverde aan Turkije en Dubai, terwijl hij wist of kon weten dat de goederen bestemd waren voor een Iraanse entiteit, welke op de sanctielijst staat.
De Nederlander is veroordeeld, omdat hij volgens de rechtbank als feitelijk leidinggevende van de strafbare feiten kan worden aangemerkt, dat wil zeggen de persoon die feitelijk de leiding had over de verboden uitvoeren.
Dit is het eerste vonnis van dit jaar (en een van de weinige in dit verband ooit) waarbij een feitelijk leidinggevende wordt veroordeeld, en waarbij een niet-geringe gevangenisstraf is opgelegd. Het vonnis toont aan dat niet-naleving van de sanctieregelgeving ernstige, persoonlijke, consequenties kan hebben.
Het volledige vonnis vindt u hier.
De auteur, Sebastiaan Bennink, is advocaat en partner van B&A Law in Amsterdam.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *