Hoe de Ashton Whiteley Scam begon

18 januari 2021
Kennisbank

Dina-Perla Portnaar

De Ashton Whiteley Boilerroom Fraude laat zien hoe financiële criminaliteit in de praktijk werkt. Zelden worden persoonlijke zaken hierover publiekelijk gedeeld, vaak uit schaamte van de slachtoffers. Dit keer niet. In dit artikel worden de gevolgen van financial crime tastbaar. Een overzicht van de gebeurtenissen, opgetekend uit naam van één van de vele slachtoffers van de Ashton Whiteley Fraude die enkele jaren geleden plaatsvond. De man in kwestie deelde zijn verhaal met mij. We zullen zijn verhaal in een paar artikelen in de aankomende tijd plaatsen. Dit is deel één.

Op een gewone morgen, niet anders dan andere ochtenden, gaat de telefoon. De dame van de receptie vertelt me dat een Engelssprekende vrouw aan de lijn is en dat ze me graag nu wil spreken. Wie ben ik? Een man van midden vijftig, eigenaar van een klein bedrijf en altijd benieuwd naar nieuwe ontwikkelingen. Het is juli 2017, niet erg druk op het werk en tenslotte, welke risico’s loop ik op door één telefoontje aan te nemen?

De dame stelt zichzelf voor als Julia Wright. Op een vriendelijke manier introduceert ze zichzelf en het bedrijf waarvoor ze werkt, een investerings- en vermogensbeheerder genaamd Ashton Whiteley, gevestigd in wat ze noemt ‘binnenkort de meest actieve, financiële regio ter wereld’. Ze is niet opdringerig en zelf erg beleefd. Ze stelt voor om me enkele bedrijfsgegevens en wat informatie over een opkomende investeringsmogelijkheid te e-mailen. Het gesprek eindigt met de vraag of het goed is als één van de senior managers over een paar weken terugbelt. Op zich geen probleem natuurlijk.

Een paar uur later ontvang ik een zeer professioneel ogende e-mail met een verwijzing naar ons gesprek. Bijgevoegd bij de e-mail is een informatiefolder over de investeringskans van Electronic Arts (EA); een bedrijf dat later dit jaar met een grote aankondiging zal komen. Door onderzoek en persoonlijke contacten in de hele financiële wereld kunnen de experts van Ashton Whiteley klanten buitengewone kansen bieden. Geen verrassing, zeggen ze.

Tien dagen later krijg ik weer een telefoontje van Ashton Whiteley, dit keer van een andere dame, namelijk mevrouw Silly McGrath. Ze verzekert me dat alles veilig en wel is. Als het om nieuwe klanten gaat, accepteren ze slechts kleine investeringen, omdat ze begrijpen dat we elkaar eerst moeten leren kennen en omdat Ashton Whiteley met bewijzen moet komen om te laten zien wat ze kunnen. Daarom is de initiële investering nooit meer dan ongeveer $10.000.

In de tussentijd check ik financiële bronnen, platforms, sociale media enzovoorts. De zoekresultaten zijn fantastisch, met een overweldigend aantal persberichten van en over Ashton Whiteley. In feite zijn het er zo ontzettend veel dat ik me bijna begin af te vragen of ik de afgelopen maanden in een grot heb gewoond en alle informatie over relevante onderwerpen via de media heb gemist. Wauw, zo indrukwekkend en professioneel, denk ik. Ik schat het risico in als gering en accepteer het voorstel, dat in feite oplichterij is.

Zodra ik akkoord ga met het voorstel, laat ze me weten dat ze om compliance-redenen de deal zelf niet kan afronden. Daarom word ik doorverwezen naar en teruggebeld door een collega, de Allocations Manager, in mijn geval de heer William Danks. Hij zal eerst al mijn gegevens verifiëren. Vervolgens zal hij mij een orderbevestiging sturen en het International Telegraphic Transfer Form met de betalingsdetails. Voor ik het weet, ben ik daadwerkelijk een bedrag van bijna €9.000 aan het overmaken.

Na drie dagen komt er zelfs een betalingsbevestiging per e-mail binnen die er officieel uitziet. Ik krijg de indruk dat ik daadwerkelijk aandelen heb in een bestaand bedrijf, wat natuurlijk niet waar is. Ik weet dat op dit moment nog niet, maar inmiddels ben ik als slachtoffer van een grote zwendel binnengehaald. Enige tijd later belt een beleefde man namens Ashton Whiteley op om te checken of ik nog vragen heb en tevreden ben. Hij meldt me dat alles op schema ligt. Die persoon vertelt me dat ze verwachten dat de waarde van het bedrijf over ongeveer drie maanden, zo ergens in oktober 2017, enorm zal stijgen vanwege de mededeling dat het bedrijf met een groot concern een samenwerking zal aangaan. Er gebeurt niets in de komende weken.

Op 4 september word ik weer gebeld, slechts enkele weken voor de aangekondigde gebeurtenissen. De aandelen die ik niet heb, kunnen nu met winst worden verkocht. Dit kan echter alleen als ik ze inruil voor een ander aandeel en wel in het bedrijf Lectrifi. Een technologiebedrijf dat naar hun zeggen grote opdrachten heeft binnengehaald met een nieuwe technologie op het gebied van draadloos opladen van hoge vermogens voor onder andere elektrische auto’s. Een nieuwe vinding, hoogst actueel, juist nu met het oog op de vergroening van het mondiale wagenpark. Daarbij zal dit bedrijf later in het jaar voor het eerst via een IPO de aandelen aanbieden op de aandelenbeurs. Over het algemeen betekent dit een flinke waardestijging. Het nepaandeel kan worden ingekocht tegen een prijs van €2 per stuk en tegen een commissie van slechts 1% voor Ashton Whiteley.

Om deze deal te kunnen sluiten, kan ik alleen grote blokken aandelen kopen. Dit betekent dat ik niet alleen mijn aandelen in Electronic Arts (EA) moet inleveren, maar ook extra aandelen moet kopen om de nepwinst te krijgen. Wederom verlies ik een bedrag van ongeveer $15.000 als gevolg van deze oplichting.

Wordt vervolgd

http://dinaperlabooks.com

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *