Het verdriet van Opwijk…

27 juni 2015

Het Vlaams-Brabantse Opwijk, alom gekend als ‘het Silicon Valley van België’ verliest weerom één van haar laatste iconen. Naburige gemeente Kobbegem lijkt de fakkel over te nemen.
Ettelijke gerenommeerde nationale en internationale spelers in de technologiewereld, waaronder klinkende namen doorheen het afgelopen decennium de weloverwogen beslissing om hun geïntegreerde Benelux-communicatie onder te brengen in het Vlaams-Brabantse Opwijk. Deze keuze, gecombineerd met een hoge concentratie inwonende ICT-beslissing  nemers, maakte van Opwijk het afgelopen decennium een strategische hub voor het Belgische technologielandschap. Opwijk verdiende daardoor de titel “Silicon Valley van België”.
Vanuit de lokale overheden werd de afgelopen jaren echter weinig steun geboden aan deze bloeiende sector. De combinatie van een structureel tekort aan commerciële infrastructuur, de tanende interesse in technologie vanuit de lokale boerengemeenschap en een bestendige groei van hun personeelsbestand, verplichtte uiteindelijk ook PR-bureau Whizpr en marketingbureau Out of the Crowd andere oorden op te zoeken. Na een zoektocht van 2 jaar, werd hun nieuwe strategische hub uiteindelijk gevonden in de nabije gemeente Asse-Kobbegem.
Bart Van der Leenen, zaakvoerder van beide communicatiebureaus: “Mijn werknemers en ikzelf beseffen dat deze nieuwe locatiekeuze een grote impact zal hebben op de Belgische technologiesector. Maar we weten ook als geen ander dat we verandering moeten omarmen. Onze beslissing is dan ook gestoeld op een doorgedreven SWOT analyse, waarbij Kobbegem uiteindelijk de beste kansen bood om op lange termijn succesvol te blijven. Geen enkele andere locatie had immers zowel een brouwerij, een grasveld, een wandelparcours, een kwaliteitsrestaurant, een grote mediagroep, als een stripteasebar op wandelafstand.”
Opwijk in rouw
Luc Costers, Country Manager Belux van VMware en Opwijkenaar: “Nu de paardenkracht van de Opwijkse technologische communicatie naar Kobbegem verdwijnt wordt het tijd dat Opwijk zich realiseert dat ingrijpende steunmaatregelen nodig zijn om de lokale economie te behouden. De jaarlijkse paardenprocessie blijkt helaas onvoldoende.”
Eva De Blander, naast Opwijkenaar ook marketing coordinator Computacenter Benelux: “Ook al realiseert het schepencollege zich dit nog niet: Opwijk trekt aan het kortste eind bij het vertrek van deze kleurrijke creatievelingen. Ik verwacht dat de gevolgen pas over enkele jaren zichtbaar zullen worden. Dan is het kwaad natuurlijk al geschied.”
Vanaf 26 juni 2015 zullen Whizpr en Out of the Crowd definitief intrekken in ‘Kobbegem Hof’, in het feeërieke centrum van Asse-Kobbegem, voorheen gekend als seminariecentrum. De gemeente Opwijk ziet het vertrek intussen met lede ogen aan en hoopt dat ze andere plaatselijke iconen, zoals de jaarlijkse paardenprocessie en de ‘bruisende tuinmarkt’, op eigen grondgebied kan behouden. Bij gemeente Opwijk was niemand bereikbaar voor commentaar.
 

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *