Photo: Side view of man with magnifying glass.

Het Nederlands Financieel Forensisch Instituut organiseert een Essay en Moot Court

30 juni 2021
Kennisbank

Michel Klompmaker

Het Nederlands Financieel Forensisch Instituut, afgekort NFFI, onder leiding van haar voorzitter Mr. Ing. Nico Keijser CDPO organiseert een Essay en Moot Court wedstrijd 2021/2022 om financieel forensisch onderzoek te stimuleren en onder de aandacht te brengen. Inschrijvingen zijn van harte welkom. Wanneer financieel forensisch onderzoek is uitgevoerd is dat weleens doelwit van algemene verontwaardiging. Sommige mensen die een dergelijk onderzoek uitvoeren kunnen doelwit worden van de publieke schandpaal. Komt bij dat in het geval het financieel forensisch onderzoek niet goed wordt uitgevoerd of niet goed uitpakt, dit breed uitgemeten wordt in de pers, waarbij de nadruk ligt op wat er fout ging. Maar het kan echt beter, en het moet ook beter, aldus Keijser. We spraken onlangs met hem over het NFFI en de wedstrijd.

Het Nederlands Financieel Forensisch Instituut (NFFI), is een jonge, groeiende beroepsorganisatie met als doel een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van financieel forensisch onderzoek. Daartoe heeft NFFI een register opgezet voor financieel forensisch deskundigen. Die personen moeten voldoende toegerust zijn om als financieel forensisch deskundige op te kunnen treden. Het NFFI heeft geenszins de pretentie “het allemaal wel te weten”. Het NFFI staat op voor professionele kennisuitwisseling en wil nadrukkelijk bijdragen aan de ontwikkeling van het vakgebied financieel forensisch onderzoek. De maatschappelijke belangen zijn te groot om dat niet goed te willen doen. Juist om die reden, om de benodigde professionaliteit van financieel forensisch onderzoek inzichtelijk te maken, te stimuleren en onder de aandacht te brengen organiseert het NFFI de Essay en Moot Court wedstrijd.

Vertel even iets meer over het idee van de wedstrijd en de opzet

Nico Keijser: “De wedstrijd staat open voor studenten en professionals. We hebben vier categorieën. De eerste is het schrijven van een vaktechnisch essay over een zelf te kiezen relevant onderwerp. Als tweede het schrijven van een plan van aanpak voor een financieel forensisch onderzoek, al dan niet gerelateerd aan een vaktechnisch onderwerp. De derde categorie is het schrijven van de body van een onderzoeksrapport op een specifiek aspect en de vierde is het verdedigen van de bevindigen van het onderzoek als deskundige in de vorm van een Moot Court. De eerste  categorie  staat open voor professionals en studenten. De categorieën twee, drie en vier zijn voorbehouden voor professionals. We stellen als eis dat de deelnemers minimaal op HBO niveau studeren en / of op minimaal HBO werk- en denkniveau werkzaam zijn op een voor de financieel forensische onderzoekspraktijk relevant vakgebied.”

Zijn er nog meer specifieke eisen voor wat betreft de vier categorieën?

Nico Keijser: “Het onderwerp van het essay moet sowieso een voor de financieel forensische onderzoekspraktijk relevant onderwerp zijn. Deelname gebeurt op individuele basis, maar het is toegestaan om overleg te hebben met één of meer professionals. Dat kunnen ook andere deelnemers zijn, maar dan moet dat over en weer expliciet in de ingeleverde documenten tot uitdrukking worden gebracht. Professionals kunnen na elke categorie stoppen, maar om aan een volgende categorie deel te kunnen  nemen, moet aan alle voorliggende categorieën deelgenomen zijn. In de eerste twee categorieën vallen per categorie de laatste 25% van de deelnemers af. Dit vaktechnische essay moet voor 31 oktober aanstaande ingediend zijn.  De laatste opdracht dient voor 31 mei 2022 ingediend te worden. Na de derde categorie blijven de beste drie deelnemers over. Om uiteindelijk winnaar te kunnen worden in categorie vier moet aan alle voorgaande categorieën zijn deelgenomen en de datum van de Moot Court wordt in overleg vastgelegd.”

Aanmelden, timing en eeuwige roem voor de winnaar / winnares

Deelnemen kan door vóór de opgegeven startdatum in te schrijven op het mailadres emc@nffi.nl. Aanmelden kan door opgave van naam, contactgegevens, vakgebied en voorgenomen onderwerp. Het NFFI kan om aanvullende informatie vragen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Ieder essay wordt vergezeld van een begeleidend schrijven waarin de deelnemer aantoont op minimaal HBO niveau te studeren of op HBO werk- en denkniveau werkzaam te zijn op een voor de financieel forensische onderzoekspraktijk relevant vakgebied. Het essay moet minimaal 2.000 en maximaal 2.750 woorden omvatten en in het Nederlands worden opgesteld. Deelname aan de Moot Court zal betrekking hebben op een casus die een maand voorafgaand aan de deelnemer zal worden verstrekt. Deelname aan de Moot Court zal individueel plaatsvinden zonder ondersteuning van anderen en zal ongeveer 20 minuten duren. De professional wordt dan bevraagd op alle onderwerpen die relevant kunnen zijn voor het optreden als deskundige. De beoordeling is niet vatbaar voor debat. Elk van de ingeleverde documenten wordt gewaardeerd met een score van 0-100 punten. De beste drie inzendingen van categorie een, twee en drie worden gepubliceerd op de website van het NFFI en anderszins in (social) media bekend gemaakt. Voor publicatie is een minimale score van 70 punten vereist. De uiteindelijke winnaar van de Moot Court krijgt naast eeuwige roem en erkenning van de beroepsorganisatie voor deze uitzonderlijke presentatie in het jaar 2021/2022 een bronzen beeldje met opschrift. Deelnemers die hebben deelgenomen aan de categorieën een, twee, drie en vier en daarbij per onderdeel minimaal 70 punten hebben behaald, kunnen indien zij aan de overige eisen voor registratie bij het NFFI voldoen, kosteloos geregistreerd worden bij het NFFI, voor de duur van twee jaar.

Voor vragen en meer informatie, stuurt u even een e-mail naar emc@nffi.nl

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *