Group-IB strijkt neer in Amsterdam

20 november 2020
Kennisbank

Group-IB, het wereldwijd bedrijf dat zich specialiseert in threat hunting en cyberinformatie, heeft onlangs gekozen voor Amsterdam als Europees hoofdkantoor. In het nieuwe hoofdkantoor wordt de verzamelde expertise op het gebied van cyberonderzoek, incidentrespons en threat hunting in de hele regio onder één dak gebracht. Het kantoor zit aan de Prinsengracht in het centrum van Amsterdam. De keuze van het gastland is geen verrassing. Nederland met Europol, het The Hague Security Delta, het NATO Cyber Security Agency en het European Network for Cyber Security, is een van de belangrijkste spelers in de Europese cyberbeveiligingswereld. Volgens GroupIB-experts zal de exodus van mondiale tech- en financiële bedrijven uit Londen naar Amsterdam vermoedelijk de aantrekkelijkheid van de stad in de ogen van cybercriminelen bevorderen, wat zal leiden tot een stijging van het aantal cyberaanvallen. Volgens het Group-IB Hi-Tech Crime Trends 2019/2020 rapport, is Nederland een van de zeldzame slachtoffers van botnets binnen banken, waaronder de beruchte Dridex, Qbot en Trickbot. 

Europa biedt in het algemeen een divers bedreigingslandschap, omdat het doelwit is van ten minste 16 APT groepen, talloze ransomware operators en online scammers. Dit  bepaalt de dichtheid van de cyberruimte in de regio, die om goed te worden beschermd, grondige verkenning vereist. Dus zal de kortetermijndoelstelling van het Amsterdamse team bestaan uit diepgaand onderzoek van de lokale cybercriminaliteit met het ultieme doel een sterk regionaal perspectief te leveren op Group-IB-producten en -oplossingen en de online bedreigingen die deze specifieke regio bedreigen in kaart te brengen. Group-IB is ook van plan lokaal nauw samen te werken met de politie om zo de cybercriminaliteit in de Europese regio te verstoren en veerkracht op te bouwen.

Sachkov over de primaire doelgroep, de Financial Services Industry

Ilya Sachkov, CEO en oprichter zegt het als volgt:  “Banken in Nederland en financiële organisaties in Europa behoorden tot de eerste klanten die op attributie gebaseerde bedreigingsinformatie aanschaften, wat een indicatie is van het hoge volwassenheidsniveau van de markt. Ons team is verspreid over het hele continent waar het onze klanten in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het
Verenigd Koninkrijk en andere staten bewaakt. We waren consequent in onze ontwikkeling van de Europese markt en hebben vandaag de expertise om de installaties van onze producten op te schalen en om Europese bedrijven te blijven helpen bij het bestrijden van cybercriminaliteit, nu we in de buurt zijn wanneer dat nodig is. Zonder zelfs maar officieel de opening van ons kantoor in Amsterdam aan te kondigen, ontvingen we meerdere samenwerkingsverzoeken van onze potentiële partners. Ons doel op korte termijn in de regio is de actieve werving van cyberbeveiligingsexperts. We gebruiken deze uitdagende tijd om kansen te benutten.”

Het Amsterdamse team is van plan lokaal talent aan te trekken, waarbij het werven van cyberonderzoeken bedreigingsinformatie-experts de kern van het huidige wervingsbeleid in de regio vormt. Een andere dimensie van deze missie is de nauwe samenwerking met Europese universiteiten, waarbij GroupIB ernaar streeft getalenteerde jongeren een kans te geven op een eerste kennismaking met de voorhoede van de moderne cyberoorlogsvoering door stage te lopen bij het bedrijf dat al bijna twee decennia wereldwijd online criminaliteit bestrijdt. Het plan is dat de samenwerking met universiteiten in de regio een impuls zal geven aan het initiatief van Group-IB voor het koesteren van zogeheten “toekomstige beroepen”.

“In plaats van mensen met hetzelfde beroep te verenigen, verenigt Group-IB mensen met dezelfde instelling,” zo reageert Sergey Lupanin, de Group-IB Chief Operating Officer van het Europese
hoofdkantoor. “Intolerantie tegenover cybercriminaliteit vormt de kern van ons bedrijf, en het is niet altijd makkelijk om gelijkgestemden te vinden. Om die reden grijpen we elke kans aan om mensen te vinden met gevoel voor sociale verantwoordelijkheid en sparen we geen moeite onze kennis met hen te delen. In Europa zien we veel mogelijkheden om diegenen te vinden die onze wereldwijde missie om van de wereld een cyberveiliger leefomgeving te maken, willen omarmen.”

Group-IB is een in Singapore gevestigde aanbieder van oplossingen gericht op detectie en voorkoming van cyberaanvallen en online fraude. Het bedrijf is tevens gespecialiseerd in grootschalige cyberonderzoeken en IP beschermingsdiensten. Het bedreigingsinformatiesysteem van Group-IB is door Gartner, Forreste en IDC genoemd als een van de beste in zijn klasse, terwijl zijn bedreigingsdetectiesysteem door het toonaangevende Europese analistenbureau KuppingerCole Analysts AG is erkend als een van de leiders in netwerkdetectie en -respons. De technologie  van Group-IB is voortgekomen uit 17 jaar praktijkervaring van het bedrijf in cybercriminaliteitsonderzoek over de hele wereld en 60 000 uur aan cyberbeveiliging incident respons. Dit heeft
geresulteerd in een van de grootste forensische laboratoria en een 24-uurscentrum – CERT-GIB – dat bij cyberincidenten snel kan reageren.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *