GRC als driver voor innovatie

10 juni 2022
Kennisbank

GRC, afkorting van Governance, Risk & Compliance, heeft als doel om te zorgen dat een organisatie betrouwbaar haar doelen behaalt, onzekerheden zoveel mogelijk wegneemt en integer handelt. Maar wat regelmatig wordt vergeten is dat GRC bij uitstek de versneller is voor innovatie, de ‘driver’ die organisaties succesvoller maakt. Hieronder leest u waarom u beter vandaag nog met GRC kunt beginnen, als innovatie een prioriteit is binnen uw organisatie. Innovatie en creativiteit zijn immers nauw aan elkaar verwant. Ook in voorwaardelijkheid, want om creatief en dus innovatief te kunnen zijn, moeten de omstandigheden het toelaten. En in tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, is daar meer voor nodig dan een goede fles wijn…

Is het mogelijk om werkelijk innovatief te zijn als de waan van de dag uw organisatie grotendeels beheerst? Kunt u revolutionair omdenken als er nog veel werk dat op u ligt te wachten continu door uw hoofd spookt? Kunt u de focus op vernieuwing houden, als u steeds wordt afgeleid door telefoontjes, mails, WhatsApp berichten of social media? Om te kunnen innoveren, moet u in staat zijn om boven de dagelijkse gang van zaken uit te stijgen. En dat kunt u alleen als u een grip heeft op uw aandeel in de organisatie. En dat is precies wat GRC u kan opleveren, maar wat is GRC ook alweer?

Governance

In Governance bepaalt de directie het beleid en waar de ambitie ligt. Daarbij wordt vastgelegd hoe de organisatie is gestructureerd en hoe er geleid wordt richting het betrouwbaar behalen van organisatiedoelen.

Risk (Management)

In de Risk-fase worden risico’s geïdentificeerd, beoordeeld en beheerst die het betrouwbaar behalen van de doelen bedreigen. Dit wordt ook wel Risicomanagement genoemd.

Compliance

Bij Compliance gaat het erom dat er wordt gehandeld binnen vastgestelde kaders (wet- & regelgeving) en vrijwillig gestelde kaders (beleidsrichtlijnen, procedures, etc.).

GRC geeft rust en rust leidt tot vernieuwing

Zo simpel is het eigenlijk. Gaat u maar na; u krijgt vaak de beste ideeën als u net uit bed komt en / of onder de douche staat, of als u twintig minuten in het bos gewandeld hebt. Dat zorgt ervoor dat u de rust in uw hoofd creëert om nieuwe dingen te bedenken. Met GRC brengt u die rust in uw organisatie. Omdat u op elk moment weet welke risico’s er spelen die onrust kunnen veroorzaken en u  bewust hebt gekozen om deze te vermijden, te mitigeren of te accepteren. Vervolgens kan de organisatie zichzelf verbeteren en efficiënter haar doelen behalen. Doordat GRC rust in de organisatie brengt, is creativiteit weer mogelijk. Daarbij is het van belang dat werknemers gestimuleerd worden om vrijelijk hun ideeën en oplossingen voor problemen te kunnen delen. Deze veilige en enigszins voorspelbare omgeving is de sleutel tot innovatie. Dat klinkt eenvoudig, toch? Maar de truc is om ook de rust in GRC zelf te vinden. Het is namelijk verweven in de hele organisatie. In elk proces, in elke handeling is GRC relevant. Niet zo’n probleem als u met een paar mensen in een klein bedrijf werkt. Maar als u werkt voor een grote organisatie zoals een gemeente, een woningcorporatie, in een grote onderneming of bij een groot accountantskantoor, dan kan GRC waanzinnig complex worden. In het verleden raakte men vaak verstrikt in een wirwar aan spreadsheets, duplicaten en een woud aan normen en frameworks. Gelukkig is er tegenwoordig software beschikbaar die de rust in GRC waarborgt. De verbetering die dergelijke software levert bovendien een belangrijk voordeel op. Het vermindert de kosten van compliance aanzienlijk.Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *