Gevolgen van COVID-19 bevestigen noodzaak goede flex werkplekken

18 juni 2020

Dina-Perla Portnaar

De uitreiking van de derde editie van de Nationale Flexplek Test zal in de eerste week van september plaatsvinden. Er zijn al veel aanmeldingen van participanten, maar inzenden in de aankomende tijd kan nog massaal via het platform. Participanten kunnen werkplekken ter beoordeling opgeven door online de korte en krachtige vragenlijst in te vullen. Werkplekken kunnen onderweg zijn, op kantoor of thuis. De jury van de derde editie van de Nationale Flexplek Test is nu ook bekend en deze bestaat uit Anke Horstman van Techgirl, journaliste Ingelise de Vries, Paul Snijder, winnaar Beste Talent van The Best Social Awards en Creative Director bij Bram Krikke, Wendy van Til en Tessa Wiegerinck van Flextukkers. Zij gaan in 2020 bepalen welke locatie de titel ‘Beste Flexplek van Nederland’ krijgt. De juryleden bestaan uit flamboyante professionals die zelf ook mobiel en flexibel werken. Hiermee komt de competitie in een versnelling, op weg naar de feestelijke ontknoping begin september. 

Dat er veel voordelen zijn aan flexwerken en dat het in Nederland al jarenlang succesvol gebeurt, blijkt onder andere uit de inzendingen en resultaten van de Nationale Flexplek Test in 2015 en 2017. Eerdere winnaars van de competitie zijn Tribes in Eindhoven, Boven de Balie in Amsterdam, LAB55 in Apeldoorn, Volkshotel in Amsterdam en Bagels & Beans in Haarlem.

Structureel afscheid nemen van een vast kantoor, soms Het Nieuwe Werken genoemd, is al jaren een feit omdat apparaten zoals laptops en smartphones het mogelijk maken. Dit inclusief de technologie zoals opslag van gegevens in de cloud, collaboratie van teams via gedeelde portals en unified communications – videoconferencing – op afstand. De kansen voor mobiel en flexibel werken nemen alleen maar toe. De mentaliteitsverandering rondom traditioneel op kantoor werken, is in tijden van de pandemie alleen maar toegenomen.

COVID-19 laat grote delen van de beroepsbevolking gedwongen thuiswerken. De geluiden in het publieke debat zijn niets minder dan spraakmakend, hoe eenvoudig en voorspelbaar die voor de visionaire voorvechters van flexibel werken ook mogen zijn. Werkend Nederland moest de thuiswerkplekken wel op orde krijgen en wat blijkt? Werkend Nederland zoekt massaal naar manieren om die thuiswerkplekken nog aangenamer en meer inspirerend te maken dan gedacht. Daarbij blijft het niet alleen bij solide apparaten met een goede connectiviteit en sterke of smakelijke koffie. Wie nieuwsgierig is naar het creatieve en innovatieve inrichtingsvermogen van werkend Nederland, zal nog even de uitreiking van de Nationale Flexplek Test moeten afwachten. Meedoen kan natuurlijk ook. Iedereen kan een werkplek ter beoordeling voordragen.

Waar gaan de juryleden op letten

De juryleden zullen langs de verschillende locaties gaan en aan de hand van een lijst – deels rationeel – te meten voorwaarden, bepalen wat uiteindelijk de beste flexplek van Nederland is. Daarbij wordt er niet alleen gekeken naar de wifi en de koffie, maar ook naar de bereikbaarheid, facilitaire ondersteuning door bijvoorbeeld een receptie (eventueel op afstand) en de beschikbaarheid van vergaderruimtes.

Andere zaken voor thuiswerkplekken waar juryleden op zullen letten, zijn goede bureaus voor een gezonde werkhouding, ontspannen werkhoekjes zoals een lounge-gedeelte, rustige ruimtes voor videoconferencing of conference calls en natuurlijk creatieve en inspirerende ruimtes waarin kleur, materialen en versieringen zoals inspirerende quotes, posters of lijsten de werkdag kunnen opvrolijken en de motivatie een boost kunnen geven.

Rodney Voogel, Managing Director van ASUS Benelux, die het project ondersteunt: “ASUS wil weten hoe werkend Nederland het liefste werkt. Daarom hebben we de eerdere edities van de Flexplek Test ondersteund. We zien al langer dat moderne professionals waar en wanneer dan ook willen werken. Dit geldt niet alleen voor ZZP-ers, maar bijvoorbeeld ook voor directie, kenniswerkers en verkooporganen van organisaties. Daar hoort ijzersterke en vooral beveiligde technologie bij, waar wij natuurlijk vervolgens in beeld komen. Zo heeft COVID-19 de noodzaak van videoconferencing zoals nooit eerder onderstreept, maar daar blijft het niet bij. Snelheid van processen, touch en zelfs het comfort van toetsenborden kunnen op een werkdag het verschil uitmaken. Boven alles is de Nationale Flexplek Test een ware viering van vrijheid, verantwoordelijke en flexibiliteit van de BV Nederland. Daar mogen we als collectief trots op zijn, zeker gezien we steeds meer als ecosysteem zullen werken waarin het persoonlijke en professionele leven van mensen centraal staan en onze planeet wordt beschermd.”

http://dinaperlabooks.com

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *