Genomineerden Anti Fraude Award 2022 bekendgemaakt

22 oktober 2022
Kennisbank

De drie nominaties van de Anti Fraude Award 2022 zijn bekend. Het Expert Comité heeft uit de maar liefst 24 kanshebbers drie genomineerden gekozen die op 3 november aanstaande kans maken op deze prestigieuze prijs. Voor het Expert Comité was het dit jaar weer een lastige taak om een shortlist te kiezen. Het Expert Comité was weer onder de indruk van al diegenen die zich zo buitengewoon inzetten bij de bestrijding van fraude en corruptie. Maar de grote vraag is natuurlijk: “Wie wordt de opvolger van Opgelicht?  (2014), Transparency International NL (2015), Peter Olsthoorn (2016), Team High Tech Crime (2017), Bart de Koning (2018), Paul Depla (2019) en Chris van Dam (2021)?” We gaan het weten op 3 november aanstaande, want dan is het zo ver! Op 3 en 4 november 2022 opent Theater Tuschinski haar deuren voor de achtste editie van het Fraude Film Festival. De genomineerden voor de Anti Fraude Award 2022 zijn respectievelijk de Vereniging tegen de Kwakzalverij, misdaadjournalist John van den Heuvel en Blue Movement en FastNL  

De Vereniging tegen de Kwakzalverij strijdt al 140 jaar tegen alle vormen van bedrog en oplichting op het gebied van de gezondheidszorg. Omdat bij fraude de zaken anders worden voorgesteld dan ze zijn, voor het gewin van de bedrieger. En dat is schering en inslag in de wereld van de niet-reguliere behandelwijzen, ook wel ‘alternatieve geneeskunde’ of kwakzalverij genoemd.  Het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij beleeft dit jaar haar 133ste jaargang en publiceert jaarlijks vele artikelen over kwakzalvers en hun kwalijke praktijken. Tegenwoordig is de website met actuele informatie een belangrijk wapen in de strijd tegen oplichting door alternatieve behandelaren en hun nep behandelingen. Ook is er de Meester Kackadorisprijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan de organisatie die dat jaar de grootste rol speelt in het faciliteren van kwakzalverij.

Fragment uit het juryrapport over de Vereniging tegen de Kwakzalverij:  “Actueler en noodzakelijker dan ooit, zo oordeelt het Expert Comité over de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Een vereniging die opkomt voor de belangen van kwetsbare groepen en ageert tegen de oplichtingspraktijken van producenten van alternatieve middeltjes en geneeswijzen.”

De tweede kandidaat, John van den Heuvel heeft sinds 1990 als misdaadverslaggever tientallen spraakmakende reportages over de onderwereld gemaakt. Hij schreef meerdere boeken over misdaad, die zonder uitzondering bestsellers werden. Door de vele bedreigingen die hij in de loop der tijd heeft ontvangen, is hij wel voorzichtig, maar niet bang om zijn werk te doen. Met zijn ervaring, kennis en kritische blik zorgt John van den Heuvel er voor dat het grote publiek weet hoe georganiseerde misdaad te werk gaat en welke aanpak nodig is.

Fragment uit het juryrapport over hem: “Een misdaadjournalist die al vele jaren zijn nek durft uit te steken, zelfs als dit een groot offer vraagt van zijn persoonlijke vrijheid. Als schrijver en tv-persoonlijkheid neemt John van den Heuvel geen blad voor de mond.”

De derde kandidaat, BlueM heeft in april 2022 een zeer succesvolle hackathon georganiseerd onder de slogan ‘catch them if you can!’ Zo’n 30 OSINT specialisten, waaronder cyber vrijwilligers uit het hele land en digitale experts verzamelden zich en doken in dossiers, die FastNL had voorbereid. De dossiers varieerden van veroordeelden van zedenmisdrijven en levensdelicten tot plofkrakers en mensen die grote geldboetes hebben openstaan. Burgers en collega’s die online speurden naar onder andere een man die nog ruim zes jaar moest zitten, vonden concrete informatie in open bronnen over zijn mogelijke verblijfplaats. Nog tijdens de hackathon hielden collega’s hem aan. Een aantal dagen later volgde de volgende aanhouding.

Fragment uit het juryrapport over BlueM en FastNL: “Bewezen succesvol, is het oordeel van het Expert Comité. Een unieke samenwerking tussen politie en burgers, die belangeloos hun kennis en kunde inzetten en bestaande instituties het nakijken geeft.”

De bekendmaking van de winnaar van de Anti Fraude Award 2022 vindt plaats op 3 november vanaf 18.30 uur tijdens het Fraude Film Festival in het Theater Tuschinski in Amsterdam. Er zijn nog tickets beschikbaar voor de achtste editie van het Fraude Film Festival. Student? Goed nieuws! Studenten krijgen korting door een mailtje te sturen naar info@fraudefilmfestival.nl.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *