Generatie Y & Compliance : denktank voor een Position Paper geïnitieerd

05 november 2016

Roderick Noordhoek
Het YCP (Young Compliance Professionals) Event met als titel ‘Generation Y & Compliance’ vond onlangs plaats bij Aegon in Den Haag. Daar kwamen jonge compliance officers bijeen om te luisteren en te leren over beide thema’s. Als sprekers gaven Talitha Muusse en Therus de Villeneuve acte de présence.
Talitha mocht beginnen en aan de hand van enkele betekenisvolle gebeurtenissen (o.a. het millennium, 9/11, de invoering van de euro) in de afgelopen vijftien-twintig jaren schetste zij de wereld waarin generatie Y opgroeit, met alle kansen en uitdagingen en waar deze generatie mee te maken heeft casu quo krijgt. Door onderzoek voor haar scriptie over ‘Duurzaam Leiderschap’ van de jonge generatie liet zij vervolgens zien wat de karaktereigenschappen zijn die bij generatie Y horen en zij zette deze af tegen andere generaties, inclusief hun eigen kansen en uitdagingen. Met name de punten waarop generatie Y afwijkt van andere generaties en de verschillen tussen de karaktereigenschappen die zij bezitten èn de negatieve eigenschappen die zij door andere generaties krijgen toebedeeld, waren onderwerp van discussie.
Ook in organisaties lijkt generatie Y zich anders te gedragen en andere waarden en normen te hebben. Talitha lichtte toe dat generatie Y opvalt door haar niet-financiële drijfveren; ze zijn bereid salaris in te leveren voor ‘impact’ (15% in sommige gevallen), aarzelen niet om van baan te wisselen, en de ruime meerderheid ziet het opzetten van een eigen onderneming zelfs als het ideale carrière pad. Met name een gebrek aan uitdaging en goede sfeer zijn redenen voor generatie Y om een organisatie te verlaten. Kortom generatie Y wil betekenis hebben. Hoewel de verbinding met compliance niet altijd duidelijk naar voren kwam, was deze onbewust wel degelijk aanwezig.
Na het inspirerende verhaal van Talitha, was het de beurt aan Therus de Villeneuve, die als Hoofd Compliance Aegon Nederland, als enige niet generatie Y-er zijn visie gaf over compliance nu en in de toekomst. Daarvoor werd eerst wat geschiedenis verteld aan de hand van de Compliance Position Paper van Groep Olivier (waar Therus als auteur bij betrokken was). Door terug te kijken op deze Position Paper kon Therus evalueren hoe de compliance functie zich heeft ontwikkeld en welke actiepunten uit deze Paper nog open staan. Ook werd er een aantal nieuwe actiepunten besproken, door deze als vraag neer te leggen bij de deelnemers. Uit het oog sprong de discussie over de onafhankelijkheid van de compliance officer, en in het verlengde daarvan de verplichte beëindiging van de functie na vijf jaar en ontslagbescherming. De overgrote meerderheid van de aanwezigen was op dit laatste punt overigens stellig tegen. “Dan kan je zeker thuis doorwerken als compliance officer…” was een terechte opmerking waar het gaat om de effectiviteit van deze maatregel. Ook werd er nog kort stilgestaan bij de toekomstige uitdagingen en ‘trends’ voor compliance, waaronder de nog steeds groeiende aandacht voor gedrag en cultuur, persoonlijke aansprakelijkheid en FinTech. Therus moedigde alle jonge compliance officers aan om vooral het voortouw te nemen bij het bespreken van de toekomstige kansen en uitdagingen, en daarbij ook zeker het Position Paper te ‘challengen’. Het bestuur van de Young Compliance Professionals haakte daar op aan door een denktank voor een nieuw Compliance Position Paper te initiëren.
De auteur Roderick Noordhoek is voorzitter van YCP (Young Compliance Professionals).
Leden van YCP kunnen zich met 50 euro korting inschrijven op het komende Behavioral Risk Congres dd 6 december in Baarn.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *