Gênante vertoning voor Nederland (en België trouwens ook)

01 maart 2023
Kennisbank

Volgens ingewijden hing het al een tijdje in de lucht, maar nu is het dan echt zover! De Europese Commissie daagt Nederland (een van de zes oprichters van de EEG, weet u nog?) voor de Europese rechter omdat het verzuimt EU-regels voor het vrijgeven van overheidsinformatie in te voeren. In Nederland zelf lopen al veel instanties, belanghebbenden en journalisten tegen hetzelfde probleem op. De Open Data richtlijn vanuit de EU is ingevoerd om overheden te dwingen om transparant te zijn, maar Nederland heeft die richtlijn niet overgenomen, terwijl dat eigenlijk al anderhalf jaar geleden had moeten gebeuren… Het gevolg zou kunnen zijn dat het Europees Hof van Justitie Nederland een dwangsom oplegt. Dat zou toch wel buitengewoon gênant zijn voor de Nederlandse regering.

De overheid is verplicht volgens die richtlijn om op transparante wijze burgers en bedrijven aan bijvoorbeeld statistieken en onderzoeksbevindingen te helpen. Die informatie moet in principe gratis toegankelijk worden. Er zijn op dit moment naast Nederland nog drie andere lidstaten België, Bulgarije en Letland, die de richtlijn nog altijd niet overgenomen hebben. De Europese Commissie heeft de betreffende landen meerdere keren gewaarschuwd en komt nu met de volgende stap in de zogeheten inbreukprocedure: de gang naar de rechter.

Nederland kan de rechtszaak en een mogelijke straf misschien nog afwenden. Het Nederlandse kabinet liet onlangs weten dat het wetsvoorstel dat de invoering regelt voor de zomer naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Dat het allemaal wat langer duurt is blijkbaar niet erg, want er is een mooie excuusomschrijving voor gevonden, en die luidt “prioritering van covid-19-wetgeving en gebrek aan capaciteit”.Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *