Fraude Film Festival 2021 in historische omgeving Tuschinski

26 augustus 2021
Kennisbank

Op 4 en 5 november aanstaande zal in het historische Tuschinski theater in het centrum van Amsterdam het tweedaagse Fraude Film Festival plaatsvinden. Donderdag 4 november is een besloten event en op vrijdag 5 november is iedereen van harte welkom, na aanschaf van een kaartje. Vorig jaar kon het geen doorgang om de bekende pandemie redenen. De zevende editie belooft veel goeds, immers tijdens de pandemie zaten de fraudeurs niet stil! Zo meldde de Fraudehelpdesk in Nederland dat er in 2020 voor meer dan 41 miljoen schade gemeld werd, een flinke stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Er kwamen maar liefst 350.000 meldingen van fraude binnen…kortom, de noodzaak tot bestrijding van het verschijnsel fraude blijft bestaan. Sterker nog, de urgentie neemt alleen maar toe als gevolg van de verdere digitalisering die meer en meer slachtoffers treft.

Het betreft vaak meldingen van identiteitsfraude, waarbij iemand zich voordoet als iemand anders om op een slinkse manier de benaderde persoon zo geld afhandig te maken, bijvoorbeeld via Whatsapp. Het ligt in de lijn der verwachting dankzij de technologische ontwikkelingen dat het probleem verder zal toenemen. Maar ook fraudezaken rond mestquota en het milieu zijn niet meer weg te denken. Een andere blijvende vorm van fraude speelt zich af bij ons voedsel. Bepaald niet nieuw, maar het voelt als een probleem van deze tijd, omdat meer en meer consumenten zich steeds bewuster zijn van wat ze eten en waar het eten vandaan komt.  De corona epidemie creëerde nota bene nieuwe fraudegevallen over oplichting met beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, handel in vervalste gezondheidsverklaringen en misbruik van steunmaatregelen.

Anti Fraude Award 2021

Dit jaar zal er een nieuw jurylid toetreden tot de het Expert Comité van de Anti Fraude Award en wel Dr. Clarissa Meerts. Het Expert Comité vormt de jury van de Anti Fraude Award. Dr. Clarissa Meerts is criminologe en werkzaam als universitair docent (UD) bij de afdeling Strafrecht en Criminologie van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij is gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, op een onderzoek naar particuliere opsporing, buitenstrafrechtelijke afdoening van interne normovertredingen en publiek-private samenwerking. Haar onderzoeksinteresses betreffen onder meer financieel-economische criminaliteit, particuliere opsporing, zelfonderzoek en publiek-private samenwerking. De overige leden van het Expert Comité van de Anti Fraude Award zijn Adriaan van Dorp, voorzitter, Inge Lisa Toxopeus, plaatsvervangend voorzitter en de leden Ronald Prins en André Brantjes.

Op 4 november wordt tijdens het Fraude Film Festival voor de zevende keer de Anti Fraude Award uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de bestrijding van financieel economische criminaliteit. Bij deze wordt u van harte uitgenodigd om uw nominatie kenbaar te maken. Nominaties kunnen worden ingezonden tot 13 september 2021 via info@fraudefilmfestival.nl.

Iedereen die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden op het gebied van bestrijding van financieel economische criminaliteit of een inspirerend initiatief heeft genomen, kan worden genomineerd. U kunt anderen nomineren, maar ook uzelf. Inzendingen worden op een longlist geplaatst, die in september zal worden gepubliceerd op de website van het Fraude Film Festival. Uit de inzendingen kiest een onafhankelijk Expert Comité drie kandidaten, die in aanmerking komen voor de Award. De winnaar of winnares zal dan op 4 november tijdens het Fraude Film Festival bekend gemaakt worden.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *