Femke de Vries (van DNB) naar AFM en volgt Theodor Kockelkoren op

24 augustus 2015

Minister Dijsselbloem van Financiën maakte vandaag bekend dat Femke de Vries per 1 oktober 2015 zal aantreden als bestuurslid bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De benoeming is op voordracht van de raad van toezicht van de AFM en geldt voor een periode van vier jaar. Het bestuur en de raad van toezicht van de AFM zijn verheugd over de aanstelling van Femke de Vries. Ze volgt Theodor Kockelkoren op, die per 15 oktober de AFM verlaat.

Sinds 2003 werkt Prof. Mr. dr. Femke de Vries bij de Nederlandsche Bank (DNB). Ze is daar werkzaam geweest als toezichthouder en divisiedirecteur. Ze heeft nu als secretaris-directeur de leiding over het intern bedrijf en de bewaking van de besturing van DNB. Daarvoor was ze als divisiedirecteur achtereenvolgens verantwoordelijk voor het toezicht op pensioenfondsen en beleggingsondernemingen en de divisie toezicht expertisecentra. Ze had daarmee een belangrijke rol bij de cultuurverandering in het toezicht van DNB. Sinds maart 2015 is ze bijzonder hoogleraar Toezicht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze richt zich in haar onderzoek en onderwijs op ontwikkelingen in het toezicht, onder meer op de vraag hoe transparantie over en de effecten van toezicht kunnen bijdragen aan de naleving van gestelde normen en het voldoen aan maatschappelijke verwachtingen.
Paul Rosenmöller, voorzitter van de raad van toezicht van de AFM: “Femke de Vries heeft uitgebreide kennis van en ervaring met de financiële sector en het toezicht op die sector. Ze heeft daarnaast ervaring met het besturen van een complexe organisatie. Deze combinatie is zeldzaam en maakt haar uitermate geschikt om samen met haar collega-bestuursleden leiding aan de AFM te geven.”
Lid van de raad van toezicht Diana van Everdingen, die in haar rol als plaatsvervangend voorzitter de voordracht heeft gedaan: “Daar komt bij dat ze als bijzonder hoogleraar haar wetenschappelijke kennis over toezicht bij de AFM in de praktijk kan toepassen. Daar zal de AFM van profiteren. We zijn verheugd dat ze is benoemd.”
Bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven: “Het toezicht van de AFM is sterk in ontwikkeling. Innovatie in de financiële sector op onder meer het gebied van technologie en nieuwe verdienmodellen stellen nieuwe eisen aan de kwaliteit, intensiteit en vorm van het toezicht. Dit leidt tot een noodzakelijk verdere ontwikkeling van het toezicht van de AFM. Daarom heeft de AFM een hooggekwalificeerd bestuurder en toezichthouder nodig, die het huidige bestuur komt versterken. Femke de Vries heeft bewezen ervaring en expertise op het gebied van toezicht op de financiële sector en innovatie van het toezicht. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat ze de verdere ontwikkeling van ons toezicht zal stimuleren. We kijken uit naar haar komst.”
En tenslotte Femke de Vries zelf: “Ik zie er naar uit om bij te dragen aan het toezicht van de AFM. Daarbij zal ik gebruik kunnen maken van de waardevolle ervaringen die ik bij DNB als toezichthouder heb opgedaan met bijvoorbeeld de inrichting van het nieuwe toezicht. Ik kijk met veel plezier en dankbaarheid terug op de afgelopen jaren bij DNB. Bij de AFM ga ik samen met mijn nieuwe collega’s vanuit het gedragstoezicht verder met de stappen die de financiële sector nog gaat en moet zetten op weg naar duurzaam herstel van vertrouwen.”
Foto: Femke de Vries die als keynote aanwezig was bij het jaarlijkse Risk & Compliance Congres in Baarn op 4 juni jongstleden.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *