Euroclear Bank eerste custodial member van Tel Aviv Stock Exchange

12 augustus 2019

Vandaag is bekend geworden dat Euroclear Bank als eerste financiële instelling custodial member (vrij vertaald: lid als bewaarnemer) wordt bij Tel Aviv Stock Exchange (TASE) groep. Met het custodial membership verwerft Euroclear Bank een rechtstreekse toegang tot TASE zonder tradingactiviteiten te verrichten. Met het TASE-Euroclear custodial membership kan Euroclear Bank transacties in Israëlische effecten afwikkelen (ook bekend als ‘settlement’) en asset servicing aanbieden via haar rekening bij de centrale effectenbewaarinstelling TASECH – een rekening die bediend wordt door Citibank NA, Israël. De voordelen voor internationale investeerders omvatten een betere bescherming van activa, dichtere nabijheid tot de markt en een snellere toegang tot de effecten. Euroclear Bank zal een effectenrekening aanhouden bij TASE en daarmee haar wereldwijd klantenbestand toegang verlenen tot de Israëlische effectenmarkt.

Euroclear Bank is na de goedkeuring van haar custodial membership door TASE de eerste instelling met dit type lidmaatschap. Orly Grinfeld, EVP en Head of Clearing, Tel Aviv Stock Exchange: “We zijn opgetogen dat Euroclear Bank gekozen heeft om custodial member te worden bij de Tel Aviv Stock Exchange. Hierdoor zullen buitenlandse investeerders Israëlische effecten kunnen aanhouden via Euroclear’s rechtstreekse rekening in TASE. Het behoort tot onze strategische doelstellingen om de types van lidmaatschap verder te ontwikkelen, de concurrentie te verbeteren, en buitenlandse investeerders aan te trekken voor handel op TASE. We zijn ervan overtuigd dat andere internationale spelers Euroclear’s voorbeeld zullen volgen en custodial member zullen worden bij Tel Aviv Stock Exchange”.

Van de kant van Euroclear laat Frank Slagmolen, Deputy Head of Global Capital Markets, weten dat “De graad van bescherming van activa en efficiëntie zijn sleutelfactoren voor internationale investeerders om te beslissen actief te investeren op lokale markten. Nu Euroclear Bank als eerste een rechtstreekse toegang verwerft tot TASE’s centrale effectenbewaarinstelling, zijn we verheugd om de vereffening in Israëlische effectentransacties veiliger en makkelijker te kunnen maken voor ons wereldwijd klantenbestand, en daarbij ons wereldwijd netwerk te versterken.”

Euroclear groep was in 2018 goed voor 791.000 miljard euro aan effectentransacties 

Euroclear Bank verleent afwikkelingsdiensten en daarmee verband houdende effectendiensten voor grensoverschrijdende transacties met betrekking tot nationale en internationale obligaties, aandelen, derivaten en beleggingsfondsen. Euroclear Bank, gevestigd in Brussel, maakt deel uit van de Euroclear groep en bedient grote financiële instellingen in meer dan 90 landen. Naast Euroclear Bank omvat de Euroclear groep Euroclear Belgium, Euroclear Finland, Euroclear France, Euroclear Nederland, Euroclear Sweden en Euroclear UK & Ireland. De Euroclear groep heeft in 2018 het equivalent van 791.000 miljard euro aan effectentransacties afgewikkeld, wat 230 miljoen nationale en grensoverschrijdende transacties vertegenwoordigt, en houdt voor het enorme bedrag van 30.000 miljard euro aan activa aan voor klanten.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *