Leen Paape

Leen Paape

Hoogleraar Emiritus Corporate Governance

Ethiek en recht horen bij elkaar en dit geldt ook voor de zogenaamd slimme fiscalisten

22 oktober 2020

Zoals bekend plaats ik op social media van tijd tot tijd wat berichtjes over belastingontwijking. Daarop krijg ik nogal wat reacties, niet in de laatste plaats van fiscalisten. Zo was er onlangs een fiscalist die netjes doch tamelijk stellig aandrong om daar maar mee te stoppen. Waarom moet ik op diezelfde trom blijven slaan, vroeg hij zich af. Ik zou daarmee alleen maar het populisme aanwakkeren. Mijn antwoord aan hem was even stellig als duidelijk en ik liet hem weten dat het helemaal niets te maken heeft met populisme. Het gaat mij erom dat ik graag zou zien dat bedrijven niet via gekunstelde constructies een poging doen om misschien wel de letter van de wet na te leven maar niet de geest. Fiscalisten zouden daar ook niet aan mee moeten willen werken. Ik liet hem ook weten dat ik er zeker mee zou stoppen als dit niet meer gebeurt maar dat mijn vrees is dat het nog wel eventjes kon duren voordat het zover zou zijn. Het zijn ook niet alleen de grote namen uit het bedrijfsleven die zich hieraan schuldig maken, ook andere bedrijven worden soms bewust benaderd door fiscalisten, die de mogelijke belastingvoordelen snel kunnen uitrekenen. 

Bedrijven hebben een maatschappelijke functie met als gevolg dat ze een bijdrage behoren te leveren aan de maatschappij waarin ze actief zijn. Dus niet honderden miljoenen omzet uit een bepaald land halen en de nationale schatkist met een dubbeltje afschepen, of erger nog profiteren van allerlei investeringssubsidies en / of fiscale trucjes. Daar hoort dus verantwoordelijk gedrag bij en dan past het niet dat je constructies optuigt om belasting te ontwijken, ook al is het legaal. Ethiek en recht horen bij elkaar en dus kan het niet zo zijn dat je de stelling aanhangt dat het legaal is om iets te doen als dat flagrant in strijd is met de geest van de wet, dat is in ieder geval in mijn ogen niet ethisch.

De betreffende fiscalist heeft me overigens uitgenodigd om mij nog eens uit te leggen dat in Nederland al veel gedaan is om van onze status als belastingparadijs af te komen. Die uitnodiging heb ik in dank aanvaard want ik leer graag elke dag

Leen Paape

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *