Eregouverneur Fons Verplaetse overleden

16 oktober 2020

De Nationale Bank van België meldt met droefheid het overlijden van haar eregouverneur Fons Verplaetse. Hij overleed gisteravond na een korte ziekte en aan de gevolgen van Covid-19. Fons Verplaetse was een topeconomist die door zijn rol in de regering Martens en later tijdens zijn gouverneurschap het herstelbeleid van de jaren tachtig en de inspanningen met het oog op de toetreding van België tot de Europese Monetaire Unie mee vorm gaf.  

Fons Verplaetse werd geboren in 1930 en studeerde handels- en consulaire wetenschappen aan de KU Leuven. Hij trad in 1953 in dienst van de Nationale Bank en ging er aan de slag in de studiedienst waar hij al snel carrière maakte als briljant economist. Hij had echter ook oog voor het personeelsbeleid van de NBB. Zo zette hij zich via de personeelsvertegenwoordiging in voor betere arbeidsverhoudingen. In 1982 werd hij gedetacheerd naar het kabinet van premier Wilfried Martens. Hij zou er een van de architecten van het herstelbeleid van de regering Martens V worden. In 1983 werd hij kabinetschef van de premier. In 1988 werd hij vicegouverneur van de Nationale Bank en in 1989 volgde hij Jean Godeaux op als gouverneur. De hervorming van de geldmarkt en het nieuw rentebeleid van de NBB werden onder zijn gouverneurschap een feit . Zo was gouverneur Verplaetse de inspirator van de koppeling van de Belgische frank aan de sterke Duitse mark. Prioriteit in die tijd was de toetreding van ons land tot de Europese Monetaire Unie. Vanwege de hoge Belgische schuldenlast was hiervoor een ingrijpend herstelbeleid van de regering nodig. In zijn gezaghebbende rol als gouverneur gaf hij daar mee de aanzet toe en zat hij vaak mee aan de onderhandelingstafel voor de voorbereiding van het sociaal plan dat de regering Dehaene in 1993 uitwerkte. Van 1993 tot het einde van zijn gouverneurschap in 1999 zorgde hij er mee voor dat ons land goed voorbereid kon toetreden tot de Europese Monetaire Unie. Na zijn gouverneurschap en een NBB-carrière van 46 jaar werd hem de titel van eregouverneur toegekend en bleef hij zeer actief, onder meer als adviseur van de Nationale Bank van Congo. Tot zijn laatste dag bleef hij de economische ontwikkelingen van ons land en het monetair beleid met veel aandacht volgen. Tot enkele jaren vóór zijn dood kwam hij nog regelmatig naar de Bank om er publicaties te consulteren.

Gouverneur Pierre Wunsch laat het volgende weten: “We zijn eregouverneur Fons Verplaetse dankbaar voor de belangrijke rol die hij heeft vervuld in onze instelling en in de economische / monetaire geschiedenis van ons land. Tijdens de zeer uitdagende jaren tachtig en negentig gaf hij mee vorm aan de het economisch herstel en aan het traject dat ons naar de Monetaire Unie en, later, naar het Eurosysteem zou leiden. Intern bereidde hij met vaste hand de Bank voor op die belangrijke omwenteling richting EMU.”

De gouverneur, het directiecomité en de personeelsleden van de Nationale Bank betuigen hun deelneming aan de familie van Fons Verplaetse.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *