Er is wel iets aan de hand: ABN Amro verkoopt hoofdkantoor en SNS Bank stopt tijdelijk met geldautomaten

02 december 2020

Michel Klompmaker

Een van de Nederlandse grootbanken ABN Amro gaat haar kantoorgebouw aan de Gustav Mahler verkopen en zal dan een gedeelte terug gaan huren. Ook kondigede de bank onlangs aan dat het kantoor aan de Foppingadreef in Amsterdam-Zuidoost, dat nu dienst doet als tweede hoofdkantoor, verbouwen tot een iconische, ‘meer dan Paris-proof’ nieuwe thuisbasis voor ongeveer 10.800 medewerkers. Het kantoor aan de Gustav Mahlerlaan wordt in 2021 in de verkoop gezet. Dan is er nog de SNS Bank, ondeel van de Volksbank, die de laatste tijd geconfronteerd wordt met plofkraken op haar geldautomaten. Het gevolg is dat SNS Bank de geldautomaten voor haar klanten maar even op slot doet. Ondertussen gaat ABN Amro Bank afscheid nemen van ongeveer 15 procent van haar personeel, naar schatting tussen de 2.500 en 3.000 werknemers. 

De verbouwing van het kantoor aan de Foppingadreef bij station Amsterdam Bijlmer moet volgens de planning in 2025 klaar zijn. Tot die tijd zal ABN Amro Bank het gehele gebouw aan de Gustav Mahlerlaan blijven huren. Vervolgens zal de Foppingadreef fungeren als hoofdvestiging voor de meeste medewerkers die nu werken op het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas.

De CEO van ABN Amro Bank, Robert Swaak verwoordt het als volgt: “We zijn erg blij dat we nu eindelijk onze verbouwingsplannen kunnen presenteren voor onze basis in Amsterdam-Zuidoost. We hopen vele anderen te inspireren met dit icoon van duurzame huisvesting, zoals we in het verleden al deden met ons circulaire paviljoen Circl. Bovendien zal de nieuwe ‘Foppingadreef’ een inspirerende nieuwe werkplek worden voor het merendeel van onze collega’s.”

In samenwerking met vastgoedontwikkelaar EDGE en de oorspronkelijke architect van het gebouw, BroekBakema, gaat ABN Amro het uit 1980 daterende kantoorgebouw aan de Foppingadreef in Amsterdam-Zuidoost ombouwen tot een hypermoderne, duurzame werkplek. De nieuwe ‘Foppingadreef’ zal 75% minder energie verbruiken dan het huidige gebouw. Het wordt meer dan alleen een plek om een laptop aan te sluiten en te gaan zitten werken. Versneld door Covid-19 wordt thuiswerken de nieuwe standaard. De nieuwe basis van ABN Amro wordt een plek om ideeën uit te wisselen, collega’s te ontmoeten en over nieuwe diensten te brainstormen. En bovenal wordt het een plek waar gezondheid en welzijn vooropstaan, aldus ABN Amro.

SNS en geldautomaten

De SNS Bank, onderdeel van De Volksbank, stelt tijdelijk al haar 40 geldautomaten verspreid over Nederland buiten gebruik als gevolg enkele recente plofkraken. Afgelopen maandag zijn ze leeggehaald. De vijf plofkraken op SNS-geldautomaten in de afgelopen vier weken zijn de directe aanleiding. De bank maakt deze pas op de plaats om te onderzoeken op welke wijze de diensten en services van de geldautomaten veilig voor klanten en omwonenden geleverd kunnen blijven worden. Hoe lang de geldautomaten buiten gebruik blijven, is op dit moment nog niet bepaald.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *