En nu is het een bank die kopje ondergaat…..

13 maart 2023
Kennisbank

Michel Klompmaker

En, hoe lang is het geleden, of beter gezegd, hoe kort is het geleden dat de Amerikaanse cryptobeurs FTX van Sam Bankman-Fried omviel? En waar waren de toezichthouders toen? Lees de white paper hierover op ons platform. En wat gebeurt er nu? De Fransen hebben hier een mooie uitdrukking voor, “l‘histoire se répète…” en inderdaad het lijkt erop dat ook hier bij de ondergang van Silicon Valley Bank het andermaal heel erg snel fout ging. En snel ging het, de afgelopen week met de Silicon Valley Bank. Afgelopen vrijdag viel het doek definitief toen de Amerikaanse toezichthouders ingrepen. De beurskoersen van nogal wat  financiële instellingen tikten behoorlijk lager af. De vraag is nu wat de gevolgen zullen zijn voor de vele tech start start-ups, die direct of indirect een financiële relatie hadden met Silicon Valley Bank. Gezien de banden met onder andere de Shanghai Pudong Development Bank lijkt het erop dat de financiële gevolgen serieus gaan zijn. Silicon Valley Bank opereerde namelijk als een ‘key funding bridge’ voor ondernemingen die tussen de US en China actief zijn.   

De bank run verliep zo snel afgelopen week, waarbij op donderdag naar schatting ongeveer 42 miljard dollar onttrokken werd, dat de Chinezen die vrijdagochtend wakker werden alleen maar met grote verbazing konden reageren. Voor in China gevestigde venture capital ondernemingen is dit geen goed nieuws mede gezien de toegenomen geopolitieke spanningen tussen Peking en Washington. SVB was populair bij Chinese bio tech ondernemingen. Ook de Chinese toezichthouder is bezorgd en bekijkt de situatie rond de joint ventures met Silicon Valley Bank.

Impact op andere banken

De beurskoersen van verschillende banken in Europa daalden flink afgelopen vrijdag. Het een en ander kan niet los worden Kleinere banken zoals SVB hebben leningen afgesloten toen de rentes nog heel laag waren. Nu de renteniveaus flink opgelopen zijn en nog verder gaan stijgen dreigen ze in de problemen te komen omdat ze de nodige moeite hebben om die leningen te herfinancieren. De Amerikaanse toezichthouders laten weten dat er geen risico is dat grotere banken omvallen.

De Silicon Valley Bank, vaak afgekort als SVB Bank, heeft niets te maken met die andere SVB Bank in Nederland, de Sociale Verzekeringsbank.Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *