DNB krijgt tikje op de vingers van rechter

22 oktober 2015

Op 8 oktober jongstleden deed de Rechtbank Rotterdam uitspraak in een zaak van een trustkantoor tegen DNB, waarbij DNB in het ongelijk gesteld werd, inzake de bewijsvoering. Vanwege het punitieve karakter van de opgelegde boete moeten aan de bewijsvoering van de overtreding hoge eisen worden gesteld. Nu [X] de bevindingen van DNB over de inhoud van de cliëntacceptatiedossiers gemotiveerd betwist, is het aan DNB om het bestaan van de door haar gestelde tekortkomingen buiten redelijke twijfel aannemelijk te maken. Het vonnis in deze zaak vindt u hieronder.


Uit het document ‘vastlegging deelwaarneming cliëntacceptatiedossiers’ blijkt niet welke documenten zijn opgenomen in de cliëntacceptatiedossiers en welke informatie daarin is opgenomen over het onderzoek van [X] naar de herkomst van het vermogen van de uiteindelijk belanghebbenden.
Ook uit de brief van 11 maart 2014 of de verslagen van de gesprekken tijdens het onderzoek op 23 en 24 oktober 2013 blijkt dit niet. Gelet hierop kan de rechtbank niet toetsen of de bevindingen van DNB, gelet op de betwisting daarvan door [X], berusten op een toereikende feitelijke grondslag. DNB heeft daarmee niet voldaan aan de op haar rustende bewijslast. De uitspraak van 28 maart 2013 (CBb; ECLI:NL:CBB:2013:BZ6866) laat onverlet dat DNB de feitelijke juistheid van de constatering dat er documenten ontbreken, dan wel dat hetgeen wel is opgenomen in het cliëntacceptatiedossier niet voldoet aan de Rib, bij gemotiveerde betwisting buiten redelijke twijfel aannemelijk moet maken. Daarin is DNB in het geval van [X] niet geslaagd. De rechtbank heeft geen aanleiding gezien een kopie van de dossiers bij [X] op te vragen, nu de bewijslast van de overtreding op DNB rust en [X] niet gehouden is stukken over te leggen die mogelijk bijdragen aan het in stand laten van de boete.
Het vonnis dd 8 oktober 2015 van de Rechtbank Rotterdam vindt u door te klikken op deze link.
 

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *