De rol van de compliance officer gaat veranderen

12 oktober 2015

Michel Klompmaker
We spraken onlangs met Willem van Leeuwen, die bij Michael Page in Nederland verantwoordelijk is voor de divisie Risk & Compliance. Bij veel ondernemingen wordt de rol van het vak compliance door incidenten bepaald. Volgens Van Leeuwen is een meer proactieve ‘over-all risk based’ houding meer dan ooit noodzakelijk.

Willem van Leeuwen: “Zeker als ik even denk aan de gevolgen van hetgeen bij Volkswagen aan de gang is, maar ik kan ook andere bedrijven noemen uit de corporate wereld. Deze situatie is vergelijkbaar met de financiële dienstverlening van circa 10-15 jaar geleden. Compliance is binnen corporates nog vaak het domein van juristen die wet- en regelgeving vastleggen op papier en voorbij gaan aan de gedragsverandering die nodig is om compliance daadwerkelijk te borgen. Maar heel langzaam komt daar verandering in. Hopelijk doet het “incident” bij Volkswagen de ogen openen bij andere ondernemingen en gaat men te rade bij de lessen die geleerd zijn binnen de financiële dienstverlening. Het is immers zo dat binnen de financiële dienstverlening compliance inmiddels diverse stadia van ontwikkeling heeft doorgemaakt. Van rule based naar principle based, van incident gedreven naar proactief, van sec handhaving door controle, met de laatste tijd meer en meer aandacht voor cultuur en gedragsverandering. Afgaande op de vraag uit de markt verschuift de rol van compliance nog wat meer aan bij de business. Van compliance officers wordt nu verlangd dat ze het contact zoeken, de verbinding maken en vanuit de eigen expertise bijdragen aan de realisatie van de bedrijfsdoelstellingen.”
Naast dat de rol van de compliance officer aan het veranderen is, neemt ook de hoeveelheid wet- en regelgeving die op bedrijven afkomt toe. In combinatie met het stringentere weer meer rule based toezicht door de ECB ten opzichte van DNB heeft dit toch geleid tot een enorme toename van het werkaanbod. Het is dus niet verwonderlijk dat de vraag naar professionals stijgt en daarin zelfs overspannen vormen begint aan te nemen.
Loopbaanperspectief
Daar waar schaarste ontstaat, begint het getrek aan de professional. Maar welke keuze dient men nu hier in te maken? Geen organisatie is gelijk en zo ook de rol van de compliance officer niet. Dat vraagt om een genuanceerd profiel. Om daar zicht op te krijgen is het belangrijk na te gaan welke doelen er nagestreefd worden vanuit een reëel beeld op de eigen competenties.
Willem van Leeuwen laat zich daar als volgt over uit: “Vanuit onze branche-expertise helpen wij kandidaten bij dit bewustwordingsproces zodat de juiste keuzes worden gemaakt ten aanzien van opleiding, horizontale promotie of de overstap naar een nieuwe werkgever.”
Doe mee aan ons onderzoek over de arbeidsmarkt
Michael Page Risk & Compliance en het Risk & Compliance Platform Europe zijn benieuwd naar uw mening over de huidige en toekomstige arbeidsmarkt in uw werkomgeving. Wij ontdekken graag wat de trends in de markt zijn en nodigen u daarom uit om de onderstaande vragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer vijf minuten tijd in beslag en de resultaten zullen naderhand met u worden gedeeld. De deelname is volledig anoniem en uw antwoorden zullen met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en discretie worden verwerkt.
Kik hier voor de vragenlijst.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *