Antoinette Dijkhuizen

Antoinette Dijkhuizen

Registeraccountant

De politiek heeft de accountants nodig, maar kunnen we nog wel?

22 juni 2020

Op zaterdag kopen wij ons vlees bij de plaatselijke slager. Vaak kom ik er een oud collega Sander tegen. We raken met elkaar aan de praat en hij begint over de NOW-regeling. Sander is CFO van de Nederlandse entiteit van een groot Amerikaans bedrijf. Ook bij zijn bedrijf heeft de corona effecten in de bezetting van het team, iets minder in de bedrijfseconomische resultaten. Het gaat best goed volgens Sander. En toch krijgt hij de instructie van de directie uit Amerika om zo maximaal mogelijk gebruik te maken van de NOW-regeling. Dit bezorgt Sander een ethisch dilemma waar hij zichtbaar last van heeft, want hij was het er niet mee eens. Maar ja, wat doe je? Je hebt een mooie baan, je bent verantwoordelijk voor je gezin. Maar je bent ook accountant, lastig. En uiteindelijk komt de vraag; waar doen we dit allemaal voor? Bij de start van de crisis heeft de politiek het goed gedaan. De “zakken” van Wopke Hoekstra zijn diep en hij zal deze gebruiken om samen deze crisis door te komen. Een groot compliment. Maar, het gaat wel om het spaargeld van het volk, dus zal er ook een verantwoording moeten komen aan het volk waarin duidelijk wordt gemaakt dat het geld goed besteed is.

Maar is het niet dezelfde persoon die enorme druk heeft gezet op de accountancy sector? Door al deze druk heeft hij de hele sector onder druk gezet, waardoor er ontwijkend gedrag ontstaat. Vaak breng ik het onderwerp veiligheid onder de aandacht. De accountant is vrij gemakkelijk aan te pakken, wat het functioneren bemoeilijkt. Nu heeft de politiek de accountants nodig, maar kunnen we nog wel?

Een ethisch maatschappelijke vraag proberen te vatten in een gebrekkige wetgeving en dan de accountants verantwoordelijk maken… dat gaat niet werken.
Maar wat dan wel? Het is echt een dilemma. Iedereen wil wel graag, maar kunnen we ook? Volgens mij komen we alleen maar verder als we bij noodmaatregelen ook een noodaanpak regelen.

Misschien moeten we wel meer vanuit verbinding denken, dan vanuit verdeeldheid. Als we hier samen niet uitkomen, dan ben ik bang dat de gevolgen niet te overzien zijn. Een mooi onderwerp voor de volgende blog.

Ben ook benieuwd naar de vragen en dilemma’s van de CFO’s. Wie zijn of haar verhaal met ons wil delen, bel of mail mij.

Drs. Antoinette Dijkhuizen RAPlaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *