De overheid doet alsof ze de burgers salarissen betaalt, de mensen doen alsof ze werken

28 januari 2016

Adjiedj Bakas
Volgens menig Cubaan is dit het adagium van communistisch Cuba, waar ik in december 2015 mijn winterstop hield. Cuba is de heilstaat voor menig links romanticus. In het pre-Castro-tijdperk, tot 1959, was Cuba het bordeel en het casino van de VS. Dikke kans dat het nu weer zoiets gaat worden.

Zongebruind teruggekeerd. Zo koud en glad was het begin januari nog niet (Surinamisering van het klimaat?) en ik heb me dus vertrouwd gemaakt met mijn elektrische vouwfiets, de Synergy Bike, die volgens de ANWB ‘beste koop’ is. Als de moederkerk van het wegverkeer dat zegt, is dat natuurlijk zo. Met de elektromotor van deze bike kun je tot wel 45 kilometers tuffen zonder te trappen. Hoezee! Ik wil wel altijd weten wie achter zo’n betrekkelijk nieuw merk zit, en sprak daarom de eigenaren, Csaba Szabo en Joris van der Cruijsen, die uit de metaalnijverheid komen en als outsiders in de fietsindustrie dit wonder op twee wielen bedachten. Een mooi voorbeeld van betrekkelijke buitenstaanders die voor disruptie zorgen. Omdenken, dwarsdenken, we gaan hier in 2016 nog veel meer van zien. Het Jaar van de Aap heeft als mascotte niet voor niets de aap, een creatief en speels beestje. Ik vind deze fiets geweldig rijden en het design is erg kek. Personalisering van business vind ik sowieso leuk. Ook bij webshops wil ik, als het even kan, weten wie erachter zit. Je krijgt de leukste gesprekken als je er even op doorvraagt. Goed dat nog niet alles gerobotiseerd is en door AI (artificiële intelligentie) overgenomen. De toekomst is een recombinatie van high-tech en de menselijke maat.
De auteur, Adjiedj Bakas is “Trendwatcher des vaderlands” volgens NRC en publiceerde recentelijk zijn nieuwe boek “Kapitalisme & Slowbalisering”.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *