De Nederlandsche Bank (DNB) gaat onbedoelde effecten van regulering onderzoeken

27 oktober 2017

De Nederlandsche Bank (DNB) wil middels een enquête achterhalen of toezicht en regelgeving leiden tot minder aandacht voor strategie en risicobeheer. De enquête omvat ook vragen over de proportionaliteit van regelgeving, rapportages en de toezichtpraktijk. De enquête wordt binnenkort uitgezet onder banken, verzekeraars, pensioenfondsen en PPI’s. Toezichthouders doen zelf ook mee aan de enquête. De deelname is op vrijwillige basis.

De enquête omvat vragen als: welke rapportages aan DNB worden gezien als nuttig, hoeveel inspanning kost het om de informatie op te leveren, en in hoeverre zijn deze gegevens identiek aan de gegevens die de instellingen zelf gebruiken voor eigen doeleinden. Ook wordt gevraagd of rapportages en regelgeving leiden tot verminderde aandacht van de bestuurstafel voor het eigen risicobeheer en strategie. De enquête biedt deelnemers ruim de gelegenheid om vanuit hun eigen ervaringen concrete voorbeelden aan te dragen.
Onderzoek
De enquête is onderdeel van het onderzoek dat DNB dit jaar doet naar de onbedoelde effecten van regulering. DNB onderzoekt ook of regelgeving en rapportages gevolgen hebben voor de marktordening tussen verschillende types spelers. Het gaat daarbij in het bijzonder om proportionaliteit: zijn regelgeving en rapportage-eisen passend bij de omvang, risico’s en reikwijdte van de activiteiten van financiële instellingen? Er zijn weinig feiten en cijfers voorhanden voor het beantwoorden van deze vragen. Tegelijkertijd is er een groeiende aandacht voor deze thema’s, zowel in nationaal als internationaal verband.
Publicatie in het eerste kwartaal van 2018
De resultaten van de enquête vormen mede de basis voor analyse en aanbevelingen, die DNB in het eerste kwartaal van 2018 zal publiceren. Geaggregeerde resultaten uit deze enquête krijgen naar verwachting ook een plaats in deze publicatie. De resultaten worden niet gebruikt voor toezichtdoeleinden.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *