De Compliance Officer persoonlijk aansprakelijk?

02 oktober 2016

Christiaan van Bueren
Uit recent onderzoek van Thomson Reuters onder compliance professionals blijkt dat dat er vier issues zijn waar de compliance professionals zich zorgen over maken. Dat zijn om te beginnen een tekort aan kundig compliance personeel, de toenemende druk van nieuwe en gewijzigde regelgeving, steeds meer overleg met toezichthouders en last but not least de persoonlijke aansprakelijkheid voor de compliance professional.

Juist deze combinatie maakt de ontwikkeling gevaarlijk; als je je werk niet goed (genoeg) doet, dan loop je het risico op persoonlijke aansprakelijkheid. En er is teveel aan de hand om je werk echt goed te kunnen doen. Voorbeelden en praktijksituaties hierover komen aan bod bij de Risk & Compliance Online Education van EduRisC.
Het volstaat het niet meer om je opleiding af te maken en de artikelen uit het vakgebied risk & compliance bij te houden. Er is meer nodig, maar wellicht ook anders. Als de actualiteit niet bij te houden is, dan kan het slim zijn om twee sporen te hanteren; goed je vak bijhouden met het beschikbare aanbod nieuws over het vak en trainingen en daarnaast toegang tot een netwerk van experts dat je kunt benaderen met jouw vragen als er op dat moment echt iets speelt. Op deze wijze blijft jouw basis goed en kun je heel snel de diepte in, daar waar nodig en op het moment dat het ook echt nodig is. En voor wat betreft de risico’s op persoonlijke aansprakelijkheid: zorg voor aantoonbaarheid van deze inspanningen…
De auteur, Christiaan van Bueren, is Founding Partner van EduRisC.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *