Photo: https://pixabay.com

111

15 april 2019
Kennisbank

Stefan Duchateau

Zo oud is hij intussen geworden. Met op de achtergrond de kaart met oprechte felicitaties van Hare Majesteit mocht de oudste Brit voor de camera’s van de BBC de kaarsjes op zijn jubileumtaart uitblazen. Normaal ontplooit de gerespecteerde Britse tv-zender zijn krachten enkel bij wereldrampen en prinselijke huwelijken, maar de festiviteiten rond Bob Weighton’s verjaardag kregen toch de volle aandacht omdat de krasse eeuweling had aangekondigd het geheim van zijn hoge leeftijd (en goede gezondheid) eindelijk prijs te geven. De camera zoomde in op de opvallend kwieke Bob. Hij sprak met het flegma en de zelfzekerheid van iemand die wist dat zijn woorden een eeuwige en wereldwijde bestemming zouden krijgen. My secret to long life? (…) I just avoid dying. Kijk, dankzij zulke Britten blijven wij tot nader order overtuigde anglofielen en hoopvol gestemd over de uiteindelijke afwikkeling van de Brexit-saga.

Dat precies in het land waar de Magna Charta in 1215 werd ondertekend, het democratische model nu aangeeft aan een grondige opfrisbeurt toe te zijn, is wellicht geen speling van het lot. Een (nipte en tijdelijke) meerderheid van slecht geïnformeerde burgers laat zich te gemakkelijk meeslepen door populistische argumenten. Zeker wanneer het discours wordt gebracht door Churchill’s biograaf, die als geen ander de kunst verstond de massa te bewegen met goedgekozen oneliners. Succes verzekerd wanneer in dat land ook het jingoïsme ruim verspreid is. Dit is een onvertaalbare term die verwijst naar ongebreideld chauvinisme dat is ingebakken in een Engels superioriteitsgevoel.

Met het uitstel tot Halloween van de definitieve uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU kan het nog alle kanten uit, met als meest waarschijnlijke uitkomst ofwel een nieuw referendum (eventueel onder een andere naam) dat wordt uitgelokt als gevolg van nieuwe verkiezingen of een shakespeareaans koningsdrama binnen de Conservatieve Partij, ofwel een zachte exit op basis van een eenvoudig te realiseren douane-unie. Wij onderdrukken het opkomende gaapgevoel en volgen het wel op voor u. Doet u intussen maar wat leukers.

De auteur, Stefan Duchateau, is Professor Risk Management en blogger op ons platform.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *