CZ wint de zevende editie van de Protiviti Internal Audit Innovation Award

25 november 2021

De zevende editie van de Protiviti Internal Audit Innovation Award vond op het laatste moment toch online plaats. De beleving en spanning was er niet minder om. Vijf Internal Audit afdelingen presenteerden hun Internal Audit innovatie. Uiteindelijk was het de verzekeringsmaatschappij CZ die de jury het meest overtuigde. In opdracht van CZ is door onder meer een groep TIAS IT Audit studenten een auditnormenkader ontwikkeld om Security Operations Centers (SOC) te auditen met als doel om de digitale samenleving veiliger te maken. Het normenkader stelt ondernemingen in staat zicht te krijgen op hun cyberweerbaarheid door het SOC te laten auditen. Het kan dus intern, maar ook extern gebruikt worden voor een objectieve beoordeling van de kwaliteit van de SOC. 

“Bijzonder in de aanpak is de nadruk op samenwerking tussen business en IT”, aldus de juryvoorzitter namens IIA Nederland, Roos Versloot. De jury omschreef het innovatieve idee van CZ als iets dat er nog niet was en dat wel hard nodig is. Het is belangrijk dat audit een bijdrage gaat leveren aan cyber security. Door het normenkader kan iedere auditafdeling, welk niveau men ook heeft op dit gebied, een bijdrage leveren aan cyberveiligheid.

De Protiviti Internal Audit Innovation Award is in het leven geroepen in samenwerking met IIA Nederland, vanuit de ambitie om internal audit als vakgebied verder te ontwikkelen. Op 18 november jongstleden presenteerden in totaal vijf geselecteerde teams hun innovatieve audit oplossing:
1. De Volksbank – De Zoektermen-analyse
2. Rabobank – Behavioral Ethics: a Responsible AI/ML Audit challenger-framework
3. Heineken – Dynamic Assurance reporting
4. CZ – SOC CMM Audit Programme
5. Jumbo – Agile Auditing @ Jumbo

Na de presentaties van de vijf teams ging de jury, bestaande uit voorzitter Roos Versloot (bestuurslid IIA/ manager Internal Audit GVB), Peter Hartog (Directeur IIA ad interim /manager Vaktechniek IIA), Vincent Damen (Associate Director Technology Risk Consulting Protiviti) met elkaar in overleg. Naast het innovatieve en creatieve karakter keek de jury naar de relatie tot het vakgebied Internal Audit en toepasbaarheid van de innovatie in andere organisaties.

De overhandiging van de prijs vindt virtueel plaats op 13 december aanstaande tijdens de Algemene Ledenvergadering van het IIA. Het CZ team zal dan in de gelegenheid gesteld worden om nog een keer het audit programma toe te lichten.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *