Crypto activa duidelijker in het vizier van ministeries van Financiën in de EU

02 juni 2023
Kennisbank

De Commissie verheugt zich over het politieke akkoord dat de EU-ministers van Financiën hebben bereikt over nieuwe regels inzake fiscale transparantie voor alle dienstverleners die transacties in crypto activa voor klanten in de EU faciliteren. De nieuwe regels vormen, op basis van een voorstel van de Commissie, een aanvulling op de verordening betreffende markten in crypto activa (MiCA) en de verordening betreffende geld overboekingen (TFR), en zijn volledig in overeenstemming met het OESO initiatief inzake het kader voor de melding van crypto activa. Een billijke en doeltreffende belastingheffing is essentieel om inkomsten voor overheidsinvesteringen en -diensten veilig te stellen en tegelijkertijd een ondernemingsklimaat te creëren waarin innovatie kan floreren. De belastingautoriteiten beschikken momenteel echter niet over de nodige informatie om toezicht te houden op de opbrengsten van het gebruik van crypto activa, die gemakkelijk over de grenzen heen worden verhandeld. Zo worden zij beperkt in hun mogelijkheden om ervoor te zorgen dat belastingen daadwerkelijk worden betaald, en Europese burgers lopen daardoor aanzienlijke belastinginkomsten mis.

De richtlijn zal de lidstaten beter in staat stellen belastingfraude, belastingontduiking en belastingontwijking op te sporen en tegen te gaan, door alle aanbieders van crypto activa – ongeacht hun omvang – ertoe te verplichten transacties van in de EU woonachtige cliënten te melden. Voorts is het toepassingsgebied van de geactualiseerde richtlijn uitgebreid met meldingsverplichtingen voor financiële instellingen inzake elektronisch geld en digitale valuta’s van centrale banken en de automatische uitwisseling van informatie over grensoverschrijdende voorafgaande rulings waarvan natuurlijke personen gebruikmaken.

De nieuwe meldingsvereisten voor crypto activa, elektronisch geld en digitale valuta’s van centrale banken zullen op 1 januari 2026 in werking treden. De nieuwe regels kunnen definitief worden goedgekeurd wanneer het advies van het Europees Parlement beschikbaar is.

Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter : “Cryptoactiva en elektronisch geld kunnen de economische activiteit en innovatie enorm stimuleren, maar ze kunnen ook de transparantie verminderen en belastingontduiking of -fraude mogelijk maken. Door onze belastingregels te actualiseren kunnen deze problemen aangepakt worden: dit zal de nationale overheden helpen om belastingen efficiënter te innen en gelijke tred te houden met de evoluerende technologie naarmate Europa vordert met zijn digitale transitie.”

Paolo Gentiloni, commissaris voor Economie: “Het akkoord is gunstig voor de transparantie in een financiële wereld die in een razend tempo evolueert. De anonimiteit zorgt ervoor dat veel gebruikers van crypto activa die aanzienlijke winsten maken, onder de radar van de nationale belastingautoriteiten blijven. Dat is duidelijk onaanvaardbaar. Zodra deze richtlijn in werking treedt, zullen de lidstaten de informatie krijgen die zij nodig hebben om ervoor te zorgen dat er belastingen worden betaald over winsten uit handel of beleggingen in crypto activa.”



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *