Compliance op het snijvlak van techniek en financiën, gewoon via outlook

17 augustus 2016
Kennisbank

Michel Klompmaker
Momenteel wordt in de Noordzee hard gewerkt aan de bouw van een van de grootste windmolenparken ter wereld, het Gemini Windpark. Er zijn nu al meer dan 120 windturbines geplaatst, die op de wieken en tests wachten. We spraken als platform exclusief met Arend Drenthe, CFO van deze miljardenoperatie over compliance.  
Arend Drenthe steekt direct van wal: “Toeval of niet, maar ik doe mijn naam echt eer aan. Ik ben namelijk geboren in de veenkoloniën van Drenthe, in Valthermond. Aan de overkant van de straat praatten ze Drents, wij Gronings. Ik ben echter al snel uit mijn geboortestreek verdwenen. Techniek kreeg ik met de paplepel ingegoten, met een vader als smid in het dorp. Als studie HTS werktuigbouw koos ik voor Groningen. Daarna ging het snel en kwam ik bij mijn eerste sollicitatie na de studie in contact met de Hollandse Constructiegroep. Zij werkten in heel Nederland en vroegen me waar ik wilde werken. Ikzelf dacht aan Pekela, maar zij zeiden ‘in Leiden leer je het meest’. Daar heb ik toen voor gekozen, heel impulsief. Maar ik woon er nog steeds.”
Op onze vraag hoe hij bij Gemini Windpark terechtgekomen is antwoordde Drenthe als volgt: “Bij een volgende werkgever, een dochteronderneming van HBG die staalconstructies en pijpleidingen leverde voor de offshore olie- en gaswinning, werd ik op het beslissende spoor in mijn carrière gezet. Ik had gevoel voor getallen. Met een MBA aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zette ik mijn ambities kracht bij. Op een gegeven moment rol je een bepaalde hoek in. Bij mij was dat het snijvlak van techniek en financiën. Ik voel me daar goed bij. Je staat tussen de partijen en kijkt twee kanten uit. Ik weet van beide gebieden het nodige en kan het daardoor ook weer begrijpelijk aan andere mensen uitleggen. Na dienstverbanden bij Heerema en Strukton, waar ik steeds meer de financiële kant op ging, kwam in 2013 het moment voor een nieuwe switch. Het gevoel sprak opnieuw. Ik was 54 jaar oud en dan denk je: wat nu nog? Ik vind vrijheid en plezier in mijn werk  belangrijk en dat zocht ik heel nadrukkelijk in een nieuwe uitdaging. Ik las in het FD dat Northland Power in Europa was geland en een aandeel had genomen in Gemini. Daarop heb ik spontaan een mail naar Canada gestuurd, of ze nog mensen nodig hadden. In eerste instantie niet, maar in het voorjaar van 2014 kwam dan toch het telefoontje.”
Gemini bleek voor Drenthe precies wat hij – onbewust wellicht – zocht: ”Ik was wel heel erg corporate geworden, had 25 jaar offshore ervaring, maar nog niet eerder aan projectfinanciering gedaan. Die kans kreeg ik bij Gemini.” Het plezier en de vrijheid bleken ruim voorhanden. ”Bij andere bedrijven waar ik heb gewerkt lag het hart van de business toch vaak in de bouw en bij de klant. Daar is op zich niets mis mee, maar de financiën zijn dan veeleer een afgeleide. Je telt dan niet voluit mee. Bij Gemini is dat anders. Als wij vanuit finance even niet opletten, loopt het project stevige averij op.”
Bij zijn aantreden in mei 2014 mocht Drenthe direct vol aan de slag: “Op 14 mei 2014 was de financial close, het afronden van alle financiële afspraken. Maar veel meer was er ook niet. Aan mij de taak om de financiële en ondersteunende organisatie op te bouwen. En vooral: de financiële stabiliteit van Gemini borgen. Daar ontlenen de partijen die in ons investeren hun vertrouwen aan.”
Compliance: simpel is waar het om gaat, gewoon via outlook
Naarmate de maanden verstrijken, hebben de betrokken werknemers en partijen veel extra kennis verkregen. Dat geeft hen, maar ook Nederland een zeer sterke positie in de wereldwijde industrie van duurzame energie. Gemini Windpark is een miljardenoperatie. Op zee worden imposante prestaties geleverd, maar dat geldt net zo goed voor het financiële bouwwerk dat aan land is opgetuigd. Verantwoordelijk daarvoor is de Chief Financial Officer Arend Drenthe. Nadat hij een controller had aangenomen kon er gestart worden met het financiële bouwwerk dat mede de basis vormt van de Gemini-operatie. “We hebben voor een pro-actieve aanpak gekozen. Kort en goed: we houden onze aandeelhouders en financiers goed op de hoogte. Hoe we dat doen, daar was geen precieze handleiding voor. Ik vind het leuk daar zelf dingen voor te verzinnen, zoals de Bank Visits en BankersDay die we in 2015 voor het eerst hebben georganiseerd en waar we alle banken voor hebben uitgenodigd. Het is mooi om te zien dat zoiets aanslaat en werkt. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor het Compliance House dat we met elkaar hebben gebouwd en waarin alle verantwoordingseisen samenkomen. Ik had geen zin in eindeloze check listen, dat werkt niet. We hebben een veel compacter systeem ontworpen, dat door iedereen wordt omarmd. Compliance mag geen doodgeboren kindje zijn en moet aan minimale eisen voldoen. Simpel is waar het om gaat, gewoon via Outlook, omdat iedereen erbij kan, dus in de gezamenlijkheid. Als je dan van partijen hoort ‘This is beyond all expectations’, dan geeft dat een gevoel van trots. Dat hebben we met elkaar toch maar even mooi van de grond gekregen,” aldus de trotse Drenthe.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *