Collateralized Debt Obligation (CDO)

10 februari 2015

CDO is de verzamelnaam van obligaties waarbij als onderpand van de leningen vorderingen van derden dienen. Bijvoorbeeld gebundelde hypotheekleningen of credit card schulden. Een bijzondere vorm van een CDO is een zogenaamde Coco, een contingent convertible bond.

Zoals op pagina 40 van Bank speak beschreven, is dit een financieel instrument dat veel door banken wordt gebruikt om kapitaal aan te trekken ter versteviging van de balans. Wanneer het kernkapitaal (Core Tier-1 capital) onder een bepaald minimum percentage komt worden de obligaties geconverteerd in aandelen. Hiermee worden zij risicodragend.
Rabobank kwam in week 6 negatief in het nieuws omdat zij wel een heel bijzondere vorm van Coco´s ontwikkeld hadden: Perpetual Additional Tier 1 ContingentTemporary Write Down Capital Securities. Afgekort tot Capital Securities. Het betreft puur schuldpapier, maar mag op grond van enkele bijzondere voorwaarden tot de hoogste graad van risicodragend vermogen (Tier-1 capital) gerekend worden.
Het venijn zit hem in de staart. Op het moment dat de Core Tier-1 ratio onder de benoemde ondergrens zakt, mogen de capital Securities volledig afgeschreven worden. Dus nog voordat de aandeelhouders voor de verliezen aangesproken zijn. In feite worden de kopers van de Capital Securities (ver) achtergesteld op bestaande aandeelhouders.
In bijgaand artikel van professor Dick van Wensveen op het uitstekende economenforum MeJudice kunt u hier alle details nog eens op uw gemak nalezen:
http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/rabobank-verwerft-risicodragend-vermogen-zonder-risico-voor-de-bank

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *