Chinezen pakken door: Nederlanders eruit, Chinezen erin…

09 november 2015

De overname van VIVAT door het Chinese Anbang heeft nogal wat gevolgen en leidde tot de nodige wijzigingen in het management bij VIVAT en haar dochterondernemingen na het eerdere vertrek van Gerard van Olphen. Het moge duidelijk zijn dat de officiële lezing in de diverse persberichten qua toonzetting enigszins verschilt van de hierboven vermelde titel.


Vooruitlopend op de uitkomsten van een strategische heroriëntatie om VIVAT voor te bereiden op de toekomst, zijn er de volgende wijzigingen in het management te melden. Yinhua Cao is benoemd tot Chief Financial Officer van VIVAT, SRLEV  en Proteq Levensverzekeringen (de risicodragers voor Leven & Pensioen) en Reaal Schadeverzekeringen (de risicodrager voor Schade). Lan Tang blijft lid van de Raad van Bestuur van VIVAT als Chief Risk Officer. Vanaf heden bestaan de statutaire directies van bovengenoemde risicodragers uit Albert Bakker, Xiao Wei Wu, Lan Tang, Yinhua Cao en Feng Zhang. Miriam van Dongen zal, naast Jan Nooitgedagt, de Raad van Bestuur van VIVAT  alsmede de directies van bovengenoemde risicodragers bijstaan, in de hoedanigheid van gedelegeerd commissaris, gedurende de periode die nodig is om een nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur te benoemen.
Zwitserleven
Bij een belangrijke dochteronderneming, te weten Zwitserleven heeft Seada van den Herik, directievoorzitter, onlangs bekend gemaakt dat zij Zwitserleven zal verlaten.  Met de kapitaalstorting van aandeelhouder Anbang is het verkoopproces afgerond en komt het bedrijf in een nieuwe fase. Voor Seada is dit aanleiding om haar eigen functie en ambitie te evalueren. Dit leidde tot de keuze voor een nog te ontdekken pad buiten aldus Zwitserleven. De functie van Directievoorzitter Zwitserleven wordt ad interim ingevuld door Georgette Fijneman (COO Zwitserleven).
Actiam
Ook bij een andere dochter, te weten Actiam (vroeger SNS Securities) gaat de topman Jacob de Wit weg per 15 december aanstaande als directievoorzitter van ACTIAM. Zijn functie wordt per die datum ad interim waargenomen door George Coppens, commercieel directeur van ACTIAM. Naast George Coppens bestaat de directie van ACTIAM per 15 december 2015 uit Erik Jan van Bergen (CIO) en Rob Verheul (COO). Toetsing door de AFM moet nog plaatsvinden.
Het mag duidelijk zijn dat de verzekeringsbranche een moeilijke fase doormaakt. Denk alleen maar aan DeltaLloyd en Aegon, die de laatste tijd worstelen met solvabiliteitsratio’s met betrekking tot de nieuwe regels rond Solvency II, die binnenkort van kracht gaan worden.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *