Chinees papiergeld

03 september 2015

De Nederlandsche Bank (DNB) introduceert vandaag de rubriek Munt en Biljet onder de Loep. Hierin presenteert DNB een bijzondere munt of biljet uit de numismatische collectie. Het object kan bijzonder zijn door ouderdom, waarde of uniciteit, maar is dat altijd door het menselijke verhaal erachter. De eerste bijdrage in deze serie is een oud Chinees biljet.

Papiergeld is een Chinese uitvinding en er circuleerden al biljetten in China tijdens de T’ang Dynastie (618-906). Dit biljet is gemaakt ten tijde van de Ming Dynastie (1368-1644). Omdat het vervalsen van geld het vertrouwen erin ondermijnt en de economie enorme schade kan toebrengen, werden en worden altijd strenge straffen uitgedeeld aan vervalsers. In het oude China werden ‘klokkenluiders’ ook nog eens ruim beloond.
Dat kunnen we opmaken uit het kader onderaan dit biljet, waar het volgende staat: Ministerie van Financiën. Gedrukt met Keizerlijk goedkeuring. Dit Grote Ming kostbaar biljet zal gebruikt worden samen met koperen cash[munten]. De vervalser zal worden onthoofd. De Informant zal beloond worden met 250 tafel zilver [bijna tien kilo!] en alle bezittingen van de veroordeelde.
Nationale Numismatische Collectie (NNC)
De Nederlandsche Bank beheert de Nationale Numismatische Collectie (NNC). Dit is de grootste collectie in Nederland van papiergeld, munten, penningen en andere numismatische objecten, zoals primitief geld en productiemiddelen. Tot de collectie behoort ook een van de meest uitgebreide numismatische bibliotheken ter wereld. In totaal gaat het om circa 400.000 objecten. Naast de NNC beheert DNB ook de muntenvondsten-database NUMIS.
Bron: DNB

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *