Batopin gaat netwerk van bankneutrale geldautomaten uitbouwen en beheren in België

01 juni 2020

Vanaf 1 juni is Kris De Ryck de CEO van Batopin, het nieuwe bedrijf dat het netwerk van bankneutrale geldautomaten in België gaat uitbouwen en beheren naar anlogie van Geldmaat in Nederland. Het ambitieuze project van de vier Belgische grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC moet ervoor zorgen dat 95% van de bevolking in België een ATM ter beschikking heeft binnen een afstand van maximaal 5 kilometer. Begin januari 2020 maakten de hierboven genoemde grootbanken hun intentie bekend om een nieuw gemeenschappelijk netwerk voor geldautomaten uit te bouwen. Op 6 maart jongstleden werd Batopin NV/SA opgericht. Batopin staat voor Belgian ATM Optimisation Initiative. Met de aanstelling van Kris De Ryck als CEO wordt nu ook verder vorm gegeven aan de operationele werking van het bedrijf. Een commercieel merk is er nog niet maar Batopin heeft een duidelijke doelstelling, namelijk ervoor zorgen dat elke Belgische consument en handelaar gemakkelijk en veilig toegang krijgt tot geldopnames en / of geldstortingen.  

Vandaag de dag zijn geldautomaten vaak vast verbonden met bankkantoren waardoor er op bepaalde plaatsen te veel toestellen beschikbaar zijn en op andere plaatsen te weinig. Het doel is om te garanderen dat 95% van de Belgen binnen 5 km van zijn / haar woning of winkel toegang heeft tot een geldautomaat. De eerste toestellen zouden reeds in werking worden gesteld midden 2021 gevolgd door een verdere gefaseerde uitrol.

Kris De Ryck heeft een technische achtergrond als ingenieur-architect en hij was 15 jaar werkzaam in constructie en vastgoed voordat hij de wereld van het elektronische betaalverkeer ontdekte. In 2011 werd hij aangesteld als CEO van Bancontact waar hij een belangrijke drijvende kracht was achter de ontwikkeling van mobiele betalingen in België. In het verlengde hiervan nam hij in 2017 als CEO van Belgian Mobile ID de uitdaging aan om een veilige en betrouwbare digitale identiteit te ontwikkelen voor elke Belg. Vandaag heeft itsme® bijna 2 miljoen gebruikers en dit jaar wordt wellicht de kaap van de 100 miljoen transacties overschreden.

Michael Anseeuw, voorzitter van de raad van bestuur van Belgian Mobile ID: “Belgian Mobile ID vervult een pioniersrol in onze digitale wereld. Ondertussen heeft itsme® zijn plaats veroverd op de smartphone van de Belgen en is itsme® klaar voor verdere internationale expansie. Uit naam van de raad van bestuur bedank ik Kris De Ryck voor zijn bijdrage de afgelopen jaren om ons hier te brengen. Bovendien zal itsme® ook in de toekomst beroep blijven doen op Kris De Ryck als strategische adviseur. Ik wens hem veel succes in zijn nieuwe rol.”

Olivier Onclin, voorzitter van de raad van bestuur van Batopin: “Ik ben heel blij met de beslissing van Kris De Ryck om de leiding te nemen van Batopin. Ik ben ervan overtuigd dat Kris De Ryck, een echte professional met bewezen ervaring in het domein van het betalingsverkeer en een grondige kennis van de Belgische markt, de ideale persoon is om deze onderneming te leiden tijdens de eerstvolgende jaren en onze strategie tot een goed einde te brengen.”

Kris De Ryck, nieuwe CEO van Batopin: “De complexiteit van dit ambitieuze project voor de banken gecombineerd met mijn opgebouwde ervaring in zowel het domein van gebouwen als dat van betaalmiddelen, maakte ons als het ware voorbestemd om dit samen te realiseren. Ik kijk er dan ook naar uit om tezamen met een sterk team de gestelde ambities waar te maken.”

Foto: Kris De Ryck

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *