AFM presenteert haar agenda voor dit jaar…

18 januari 2022

De Agenda 2022 van de Autoriteit Financiële Markten, afgekort AFM, gaat over het klimaat, bescherming van beleggers, het nieuwe pensioenstelsel en de uitbreiding van het toezicht op accountantsorganisaties. De klimaatdoelstellingen bepalen de komende decennia in grote mate de maatschappelijke agenda, zo ook in het toezicht van de AFM. Er zal extra focus komen dit jaar op de bescherming van kwetsbare beleggers.

De rol van financiële instellingen in de duurzaamheidstransitie is groot. Consumenten en beleggers moeten erop kunnen vertrouwen dat financiële producten die als duurzaam op de markt worden gebracht, dat ook daadwerkelijk zijn. Transparantie is belangrijk in de financiële verslaggeving van bedrijven. De AFM maakt zich komend jaar hard voor een betere verbinding tussen niet-financiële en financiële informatie, ook in het licht van nieuwe Europese wetgeving die in de maak is.

Extra focus op bescherming van kwetsbare beleggers

De populariteit van beleggen blijft groeien door de aanhoudende lage rente en een steeds laagdrempeliger aanbod. Dit vraagt om extra focus op de bescherming van kwetsbare beleggers. Komend jaar kijkt de AFM onder meer naar de online keuzeomgeving, het aanbod van nieuwe beleggingsproducten en kostentransparantie. Ook de activiteiten van finfluencers staan op de radar. In samenwerking met andere Europese toezichthouders blijven we scherp op grensoverschrijdende oplichting en onverantwoorde risico’s bij beleggen. Beleggers moeten kunnen vertrouwen op eerlijk werkende financiële markten. Dit valt en staat met integer handelsgedrag. Het opsporen van marktmisbruik heeft daarbij onze speciale aandacht. De AFM zet in op een betere kwaliteit van meldingen van verdachte transacties en andere vermoedens van marktmisbruik.

Nieuw pensioenstelsel

Het nieuwe pensioenstelsel treedt naar verwachting vanaf 2023 in werking. Deelnemers moeten meer keuzes maken en de risico’s verschuiven in dit nieuwe stelsel naar hen. De AFM gaat erop toezien dat pensioenuitvoerders deelnemers goed begeleiden bij keuzes en dat ze onderzoeken of deelnemers die risico’s willen en kunnen dragen. Ook houdt de AFM toezicht op een zorgvuldige communicatie richting deelnemers, zodat bij hen realistische verwachtingen worden geschetst over het verloop van hun pensioen.

Accountants

Veel aandacht en capaciteit zal uitgaan naar de uitbreiding van ons accountancy toezicht. Vanaf 2022 voert de AFM het toezicht op de ruim 260 niet-OOB-accountantsorganisaties volledig zelf uit.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *