AFM legt boetes op aan aanbieders van CFD’s

26 januari 2021

In december vorig jaar heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in totaal zes bestuurlijke boetes opgelegd aan Rodeler (NL) B.V., Rodeler Limited en de heer A. Shkuri. Deze bedrijven exploiteerden het online platform 24option.com, een online handelsplatform waar beleggers konden handelen in Contracts For Difference (CFD’s). Rodeler NL hield zich vooral bezig met het geven van beleggingsadvies zonder de nodige vergunning, daarnaast heeft dit bedrijf zich ook strafbaar gemaakt aan agressieve en misleidende handelspraktijken. De AFM heeft niet alleen boetes opgelegd aan Rodeler NL zelf, maar ook aan haar moedermaatschappij Rodeler Ltd en general manager A. Shkuri. Tot begin 2018 hebben Rodeler Ltd en haar dochteronderneming Rodeler NL met een vergunning in Cyprus en een Europees paspoort in Nederland CFD’s aangeboden aan particuliere beleggers. Rodeler NL gaf hierbij ook beleggingsadvies, waarvoor zij geen vergunning had. Dit is een overtreding van de Wft, waarvoor aan Rodeler NL een boete is opgelegd.

Het ernstige verwijt van de AFM is de wijze waarop Rodeler NL haar klanten advies heeft gegeven en heeft benaderd. Beleggers op 24option.com werden op sluwe wijze overgehaald om zo veel mogelijk te speculeren met zeer risicovolle CFD’s. Over de risico’s werden beleggers bewust door Rodeler NL op het verkeerde been gezet. Rodeler NL deed het voorkomen alsof zij het klantbelang voor ogen had, maar was in werkelijkheid uit op het verlies van de klant, aangezien dit winst opleverde voor de Rodeler-groep. Dat verlies kwam er ook: gemiddeld raakten klanten ongeveer de helft van hun inleg kwijt. Medewerkers van Rodeler NL bleven klanten bovendien hardnekkig en ongewenst telefonisch achtervolgen. Voor deze oneerlijke handelspraktijken is de tweede boete opgelegd aan Rodeler NL.

Vanuit Cyprus

Rodeler Ltd zette vanuit Cyprus de lijnen uit voor Rodeler NL. Daarom heeft de AFM ook aan die onderneming twee boetes opgelegd, voor het feitelijk leidinggeven aan de overtredingen van Rodeler NL. A. Shkuri rolde als general manager Netherlands binnen Rodeler NL het beleid uit en zag erop toe dat de accountmanagers hoe dan ook hun targets haalden. De AFM heeft om deze reden ook aan hem twee boetes opgelegd.

Op de afzonderlijke overtredingen staan hoge (maximum)boetes. In deze zaken vallen de bedragen relatief laag uit, met name om redenen van draagkracht. Rodeler NL heeft medio 2018 haar activiteiten gestaakt, de vergunning van Rodeler Ltd is medio 2019 opgeschort en zij heeft in Cyprus al – als schikking – een boete van €280.000 betaald. Ook A. Shkuri heeft aangetoond een hoge boete niet te kunnen dragen. Voor de overtredingen zijn daarom boetes opgelegd van in totaal € 375.000 (€ 160.000 voor Rodeler NL, € 140.000 voor Rodeler Ltd en € 75.000 voor A. Shkuri).

CFD’s zijn contracten waarmee beleggers kunnen inspelen op verandering in koersverschillen tussen onderliggende waarden (zoals valuta’s), zonder deze zelf te bezitten. CFD’s zijn complexe producten. Er wordt belegd met een hefboom, waardoor de risico’s enorm kunnen zijn. Om deze reden heeft de AFM, in navolging van de Europese toezichthouder ESMA, per april 2019 de verkoop van CFD’s aan particuliere beleggers aan banden gelegd.

Deze zaak is niet de enige die speelt. De AFM heeft sinds 2019 honderden signalen ontvangen over aanbiedingen van CFD’s door buitenlandse beleggingsplatformen. Het gaat vaak om consumenten die hun volledige inleg zijn verloren, van tienduizenden tot soms honderdduizenden euro’s. In de signalenmonitor van najaar 2020 heeft de AFM tips gegeven om de werkwijze van zulke partijen te herkennen en financiële schade te voorkomen.



  • Teun Bil

    Deze affaire toont veel overeenkomst met mijn geval. Een platform etfinance.eu van MAGNUM FX die mij deze maand 486667,–heeft ontnomen. De accountmanager de heer Johannes B. gaf advies en zou mij helpen, Een allervriendelijkst type die mij richting afgrond heeft geleid.
    Ik heb inmiddels contact gehad met Brigitte Kleverlaan aangaande deze toestand.
    In ieder geval ben ik aan mijn eind.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *