AFM: Laura van Geest gaat Merel van Vroonhoven opvolgen

11 oktober 2019

Minister Hoekstra van Financiën maakte vandaag bekend dat Laura van Geest per 1 februari 2020 zal aantreden bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als voorzitter. Zij wordt benoemd voor een periode van vier jaren. Van Geest is als voorzitter voorgedragen door de raad van toezicht van de AFM. Laura van Geest is sinds 2013 directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Daarvoor werkte zij bij het ministerie van Financiën, onder meer als directeur-generaal Rijksbegroting, en bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Martin van Rijn, voorzitter van de raad van toezicht van de AFM laat met betrekking tot de benoeming van Van Geest het volgende weten: “Wij zijn verheugd met de komst van Laura van Geest als ervaren bestuursvoorzitter met een scherpe en onafhankelijke geest. Wij hebben er veel vertrouwen in dat Laura samen met de overige leden van het bestuur het gezag van de AFM, in een sterk veranderende financiële wereld, verder zal kunnen versterken.”

Spannende periode

Laura van Geest zal binnen komen enkele maanden na Brexit en in een periode dat de AFM geconfronteerd zal gaan worden met de gevolgen van het eindarrest van de De Hoge Raad over het rentederivaten dossier na jarenlange procedures. Zij staat derhalve direct voor een enorme uitdaging. Zijzelf laat weten dat “de AFM  als toezichthouder het verschil kan maken” en zij vindt het mooi om daaraan te mogen bijdragen als voorzitter.

Laura van Geest is de opvolger van Merel van Vroonhoven, die de AFM op 1 september verliet na vijfenhalf jaar voorzitterschap. Bestuurslid Hanzo van Beusekom is sindsdien waarnemend voorzitter. Met de komst van de nieuwe voorzitter is het bestuur weer compleet. Voor wat betreft haar bezoldiging : die valt binnen de Wet Normering Topinkomens (WNT).

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *