AFM beboet Nxchange voor niet tijdig melden transacties

23 februari 2024

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft begin februari jongstleden een bestuurlijke boete van 56.000 euro opgelegd aan Nxchange B.V. wegens overtreding van de transactierapportageverplichting. Als broker is Nxchange verplicht om transacties in beursgenoteerde financiële instrumenten zo spoedig mogelijk aan de AFM te melden. Om meldingen te kunnen doen moet een onderneming beschikken over een zogeheten LEI-code. Deze was bij Nxchange verlopen, waardoor gedurende ruim een maand haar meldingen werden geweigerd, en uiteindelijk te laat zijn gedaan. Nxchange heeft de boete geaccepteerd en de zaak is vereenvoudigd afgedaan.

Beleggingsondernemingen die transacties verrichten in beursgenoteerde financiële instrumenten zijn verplicht de gegevens over deze transacties zo spoedig mogelijk, uiterlijk de eerstvolgende werkdag te melden aan de AFM. De AFM gebruikt de gerapporteerde transacties voor de uitoefening van haar taak als toezichthouder op de financiële markten. De meldingen stellen de AFM in staat om inzicht te krijgen in het (transactie)gedrag en ontwikkelingen op deze markten. Daarbij kan marktmisbruik worden opgespoord. Het niet kunnen beschikken over transactiedata belemmert dit toezicht van de AFM.

Ontbreken geldige LEI-code

Doordat Nxchange haar Legal Entity Identifier (LEI-code) niet had verlengd, heeft zij gedurende ruim een maand, van begin maart tot begin april 2022, in totaal 92 uitgevoerde transacties in financiële instrumenten niet aan de AFM kunnen melden. Haar meldingen werden door het transactierapportagesysteem geweigerd. Nxchange ontving van de AFM vrijwel dagelijks feedbackbestanden waarin zij op de fout werd gewezen, maar deze bleven bij Nxchange onopgemerkt. Deze overtreding staat niet op zichzelf. Begin 2020 ontving Nxchange al een waarschuwingsbrief van de AFM wegens eenzelfde overtreding; in 2018 en 2019 had zij in totaal ruim 5.900 transacties te laat aan de AFM gemeld.

Voor overtreding van de transactierapportageverplichting geldt een wettelijk basisbedrag van 500.000 euro. De AFM heeft dit bedrag sterk verlaagd om drie redenen: de relatief geringe omvang van de overtreding, het feit dat Nxchange een kleinere onderneming is en de constructieve opstelling van Nxchange. De AFM en Nxchange hebben deze boetezaak vereenvoudigd afgedaan, volgens de Procedure vereenvoudigde afdoening boetezaken AFM. Dit betekent dat Nxchange de overtreding erkent en de boete accepteert. Hiertegenover staat dat de AFM de boete van oorspronkelijk 67.000 euro heeft verlaagd met 15% tot (na afronding) 56.000 euro en volstaat met een verkort boetebesluit.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *