Adriaan Hoogduijn: “Met DAPAS erbij hebben we als Hyarchis een volstrekt uniek product voor het volledige proces rond onboarding.”

19 januari 2023
Kennisbank

Michel Klompmaker

Onlangs spraken we met Adriaan Hoogduijn en Peter Rijsdijk over de achtergronden van de overname van DAPAS door Hyarchis. Met deze recente overname is het pad geëffend om verder te kunnen groeien in de accountancymarkt, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. DAPAS was in een fase beland, waarbij snel opgeschaald moest worden. De keuze was om het of helemaal zelf te gaan doen of om aansluiting te zoeken bij een grotere partij met ervaring als scale-up. Het werd het laatste, waarbij de producten goed op elkaar aansloten. De gezamenlijke propositie heet voortaan Hyarchis Comply.

Hyarchis opereert al meer dan twaalf jaar in de accountancysector en was zodoende goed bekend met het bestaan van DAPAS. DAPAS is zo’n acht jaar geleden door een groep voormalige KPMG’ers opgericht. Sinds de oprichting heeft DAPAS zich gespecialiseerd in het onboarden van nieuwe klanten conform de Wwft, Wta en andere relevante regelgeving. DAPAS was de eerste die een dergelijke applicatie voor de accountancymarkt ontwikkelde en bedient inmiddels al meer dan 120 klanten. Wat we op dit moment in de markt zien, aldus beide heren, is een trend van consolidatie in de accountancysector. Dit is niet alleen ingegeven door de druk op het traditionele verdienmodel van accountants en de krappe arbeidsmarkt, maar wordt ook sterk aangewakkerd door toegenomen wet- en regelgeving.

Bij de top 50 accountants in Nederland is er voldoende budget aanwezig om hier toegewijd personeel op te hebben zitten, voor de kleinere kantoren ligt dit doorgaans anders. Daar is meestal een partner verantwoordelijk voor de compliance en doet dit naast zijn of haar vele andere taken. De opvolgingsproblematiek zorgt er voor dat veel van de kleine(re) accountantsorganisaties in handen komen van de grotere kantoren. Bij deze kleinere kantoren is er vaak wat minder gerichte aandacht voor het bestaan van compliance. Hier kunnen met name de grotere kantoren een uitkomst bieden voor de kleinere.

Accountantskantoren zijn immers onderworpen aan onder andere de Wwft en moeten zorgvuldig omspringen met de acceptatie van nieuwe klanten. Hiernaast moeten zij ook hun bestaande klantenportefeuille regelmatig onderzoeken. In het geval de overnemende partij een klantenportefeuille overneemt van een kleinere accountantsorganisatie, is het zaak er zeker van te zijn welk soort klanten er in de inboedel zitten. Wellicht herinnert u zich nog de zaak en de fikse boete tegen het accountantskantoor Baker Tilly Berk, in 2009.

De kracht van één centraal systeem

Juist nu deze markt enorm in beweging is, is het opportuun om het hele pakket aan te kunnen bieden aan de sector, waarbij vanaf het instapmoment tot en met het afscheid nemen van de klant alles via één centraal systeem geregeld is.

Peter Rijsdijk van DAPAS Software: “Wij zijn samen met Hyarchis nu echt in staat om een uniek pakket aan te bieden voor de accountancysector, volledig geautomatiseerd en per cliënt. Ook de corporate governance code zit erin, want daarvoor werken we samen met de brancheorganisatie SRA en die is verantwoordelijk voor de update daarvan. De SRA is zoals bekend de brancheorganisatie van de accountantskantoren. Ook de wetgeving rond UBO zit standaard in ons pakket. Wij onderhouden de UBO wetgeving op basis van de Europese wetgeving, want per land zijn er kleine verschillen. Onze systemen zijn in het Nederlands, Engels, Duits en Frans en zoals je weet werken wij met onze klanten op basis van licenties voor een bepaald aantal gebruikers. De volledige cirkel is nu beschikbaar in éen pakket, dus inclusief het volledige onboarding traject, waaronder de kraan dichtdraaien bij binnenkomst, sanctieregisters, remediation, Wwft, UBO, etc.. en dit geeft onze klanten veel rust, temeer alles in één centraal systeem vervat is.”

Adriaan Hoogduijn voegt het volgende nog graag toe: “De kosten voor het uitvoeren van het toezicht op de accountancy sector door de AFM gaan fors toenemen de komende periode. De accountantsorganisaties zullen scherper gecontroleerd worden en dat betekent dat zij zich toch zullen moeten verantwoorden voor wat betreft de Wwft en andere wetgeving. Gelukkig zijn we nu in staat, dankzij de overname van DAPAS Compliance Manager, om hen in een keer goed te helpen. Wij kunnen daarbij inmiddels wijzen op vele honderden tevreden accountantskantoren in Nederland en binnenkort ook in het buitenland.”

Foto: Links Peter Rijsdijk en rechts Adriaan Hoogduijn.Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *