Aan Euronext genoteerde Bever Holding beboet door de AFM

12 december 2023

De als vastgoedonderneming aan Euronext genoteerde Bever Holding  N.V. heeft twee bestuurlijke boetes opgelegd gekregen van in totaal 5 miljoen euro. De boetes zijn opgelegd omdat Bever Holding in de periode tussen 6 november 2020 en 10 september 2021 heeft nagelaten om voorwetenschap tijdig openbaar te maken en omdat zij zich schuldig heeft gemaakt aan het verspreiden van onjuiste informatie. Op 6 november 2020 sloot Bever Holding namelijk een akkoord op hoofdlijnen tot verkoop van tien percelen in Noordwijk aan een projectontwikkelaar, voor een bedrag van in totaal 60 miljoen euro. De koopovereenkomsten zelf werden twee weken later gesloten.

Bever Holding heeft daarmee nagelaten om deze voor beleggers belangrijke informatie (voorwetenschap) zo snel mogelijk openbaar te maken. Pas op 10 september 2021 heeft Bever Holding in een persbericht melding gemaakt van de verkoop van de tien Noordwijkse percelen, nadat het Financieele Dagblad hierover op 6 september 2021 een artikel publiceerde en de AFM daarop de handel in het aandeel Bever Holding had stilgelegd.

Bever Holding heeft niet alleen nagelaten om de verkoop van de tien percelen zo snel mogelijk openbaar te maken, maar ook bevatten de publicaties (2 persberichten en 1 jaarverslag) die Bever Holding tussen 6 november 2020 en 10 september 2021 wel naar buiten bracht onjuiste informatie. Zo nam Bever Holding in haar op 21 augustus 2021 gepubliceerde jaarverslag 2020 op dat zij nog altijd een definitieve invulling wilde geven aan haar strategische locaties in Noordwijk. Dit terwijl de percelen al negen maanden eerder onvoorwaardelijk waren verkocht. Dit is zonder meer misleidend voor beleggers.

Aan de beurs genoteerd

Bever Holding is een aan Euronext Amsterdam genoteerde vastgoedonderneming. Als uitgevende instelling geldt voor Bever Holding de verplichting om voorwetenschap die betrekking heeft op haar onderneming zo snel mogelijk openbaar te maken. Daarnaast geldt het verbod op marktmanipulatie, waaronder het verspreiden van onjuiste of misleidende informatie.

Door de beide overtredingen hebben beleggers in het aandeel Bever Holding gedurende een periode van tien maanden gehandeld op basis van onvolledige en zelfs misleidende informatie met betrekking tot het fonds. De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten en acht beboeting in dit geval gepast. De boetes dragen ook bij aan het bewustzijn over het belang van een tijdige en niet misleidende informatievoorziening aan beleggers.

Het gevolg is dat de AFM besloot om Bever Holding twee bestuurlijke boetes op te leggen, van 2 miljoen en 3 miljoen euro. De AFM acht de overtredingen ernstig en verwijtbaar, omdat het vertrouwen in de markt geschaad is.

Reactie Bever Holding

Naar het oordeel van N.V. Bever Holding was in de betreffende periode geen sprake van concrete en koersgevoelige informatie en was er een rechtmatig belang om de voorwaardelijke verkoopovereenkomsten vertrouwelijk te behandelen teneinde het onderhandelingstraject niet te verstoren. Het belang van vertrouwelijkheid is in die periode ook door de gemeente onderkend en schriftelijk bevestigd. De daadwerkelijke levering van de grondposities was afhankelijk van verschillende voorwaarden en onzekerheden, waaronder de totstandkoming van een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Noordwijk. Derhalve heeft N.V. Bever Holding bezwaar gemaakt tegen het boetebesluit. Zij ziet de uitkomst van de bezwaar- en eventuele beroepsprocedure met vertrouwen tegemoet.

Zoals genoemd in het persbericht van 29 september 2023 hebben voorlopige getuigenverhoren plaatsgevonden in verband met het ontstane geschil met Adriaan van Erk Groep over de uitvoering en levering van de grondposities te Noordwijk. In de tussentijd is het dossier ten aanzien van de rechtsverhouding met Van Erk c.s. uitgebreid. Bever is voornemens om op korte termijn nadere juridische maatregelen te nemen jegens Adriaan van Erk Groep en een aantal betrokkenen. Het doel daarvan is te bewerkstelligen dat recht wordt gedaan aan de afspraken – inclusief de overeengekomen winstdelingsregeling – die tussen Bever en Van Erk Groep zijn gemaakt.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *