Wwft in de praktijk, jurisprudentiebundel voor de poortwachter

A.T.A. TillemanD.S. Kolkman & P.C. Speekenbrink
Verschijningsatum:Juli 2022
Taal:Nederlands
Pages:774
ISBN:978-90-832475-0-2
Publisher:Iustitia Scripta
Prijs:67,50

Het mag met recht een bundel genoemd worden, want deze uitgave van Uitgeverij Iustitia Scripta, met als titel Wwft in de praktijk, is met haar meer dan 774 pagina’s een boekwerk van formaat. Het boek is eigenlijk een verzameling aangevuld met een in bijlage opgenomen tien stappenplan als praktische ondersteuning bij het voldoen aan de verplichtingen van het cliëntenonderzoek en de meldingsplicht.
Het boek of liever gezegd de bundel leent zich in eerste instantie echt om doorheen te bladeren, want de bij elkaar gebrachte verzameling jurisprudentie met betrekking tot de Wwft is handig gesorteerd naar soort Wwft-instelling, met een trefwoordenlijst en een overzicht van uitspraken per wetsartikel. Wwft is regelgeving met open normen, met als gevolg dat het erg nuttig is om naar de jurisprudentie te kijken om te kunnen beoordelen wat je met de Wwft aan moet. Dit boek is niet alleen voor de specialisten die ervan houden om in wetsartikelen te duiken, maar ook voor diegenen die op de hoogte moeten zijn van uitspraken die bijvoorbeeld betrekking hebben op collega organisaties en / of beroepen. Daartoe is door de redactie bij elke uitspraak in de bundel de nuttige inhoudsindicatie toegevoegd, die in het kort de essentie van de uitspraak weergeeft en de gevolgen. Daarnaast is er een trefwoordenregister achterin de bundel opgenomen alsmede een uitsprakenregister per wetsartikel Wwft.

Het boek borduurt voort op het Praktijkboek Wwft, dat in 2017 is uitgebracht. Alle type poortwachters, werkzaam in Nederland, kunnen er iets van leren, of ze nu werkzaam zijn bij banken, trustkantoren, betaalinstellingen of als accountant of notaris hun brood verdienen. Maar je moet er wel van houden om jurisprudentie tot je te nemen, hetgeen duidelijk iets anders is dan het lezen van een roman…

Het boek kan ook besteld worden met een update, die twee keer per jaar verschijnt.


A.T.A. Tilleman

Mr. A.T.A. Tilleman LL.M. heeft ruime ervaring met betrekking tot de anti-witwasregelgeving. Hij is actief als consultant, academisch onderzoeker en docent. In het verleden voerde hij voor het Bureau Financieel Toezicht regelmatig tuchtprocedures en bestuursrechtelijke procedures aangaande de WWFT. Ook was hij veelvuldig betrokken bij beleid en wetgevingsprojecten daaromtrent. Eerder was hij werkzaam als advocaat in de (inter)nationale praktijk en als bedrijfsjurist bij De Nederlandsche Bank en British Aerospace te Groot Brittannië. Hij voltooide twee Grotius specialisatie-opleidingen en de opleiding forensische accountancy na zijn afstuderen in Nederland en Groot Brittannië.


D.S. Kolkman

Mr. Dirk S. Kolkman CFE is werkzaam als toezichthouder bij het Bureau Financieel Toezicht. Hij voert onderzoeken uit bij notarissen, accountants, belastingadviseurs en administratiekantoren in het kader van de naleving van de WWFT. Daarnaast verzorgt hij regelmatig presentaties en schrijft artikelen in diverse tijdschriften over het voorkomen van witwassen en financiering van terrorisme. Voordien was hij acht jaar werkzaam als belastingadviseur in de internationale praktijk bij Deloitte en PWC. In 2006 heeft hij de postdoctorale opleiding forensische accountancy van de Universiteit Nyenrode en Universiteit Leiden afgerond. In 2015 is hij geslaagd voor het CFE examen (Certified Fraud Examiner) en sindsdien ACFE lid.


P.C. Speekenbrink

Mr. P.C. Speekenbrink is werkzaam als senior beleidsadviseur bij de Financial Intelligence Unit – Nederland. Hij schrijft met enige regelmaat artikelen en geeft presentaties. Daarnaast is hij actief in internationaal verband in het kader van de aanpak van financieel economische criminaliteit, in het bijzonder witwassen en de financiering van terrorisme. Voorheen was hij werkzaam bij het Korps Landelijke Politiediensten en het Ministerie van Justitie. Hij doceerde tevens bij de SSR en de Politieacademie en het Nederlands Compliance Instituut.