Het water komt

Rutger Bregman
Verschijningsatum:oktober 2019
Taal:Nederlands
ISBN:nvt
Publisher:De Correspondent
Prijs:Gratis

De zeespiegel stijgt. Als we niets doen, kan de Watersnoodramp van 1953 zich herhalen. Tenzij we de strijd met het water aangaan.

Als er nu één verhaal verteld moet worden, dan is dat het verhaal van Johan van Veen. Ingenieur. Vader van het Deltaplan. Een van de grootste Nederlanders aller tijden. Want het verhaal van Johan en de Watersnoodramp laat zien: we kunnen de strijd tegen het water opnieuw winnen.

Klimaatverandering bedreigt het voorbestaan van ons land. Afgelopen zomer interviewde ik zeven wetenschappers over de stijgende zeespiegel, en ik schrok me rot. De dreiging van klimaatverandering is véél groter voor Nederland dan de meeste mensen zich realiseren. Er is een kans dat onze kinderen afscheid moeten nemen van steden als Den Haag en Delft, Rotterdam en Amsterdam, Leiden en Haarlem.

 


Rutger Bregman

Rutger Bregman studeerde onder meer aan de Universiteit Utrecht. In zijn studententijd was hij lid van de christelijke studentenvereniging S.S.R.-N.U. Hij schreef enkele boeken en is een van de vaste schrijvers van het journalistieke online platform De Correspondent. Samen met Jesse Frederik maakt Bregman voor De Correspondent de podcast de Rudi en Freddie show.

In 2013 ontving hij de jaarlijkse boekprijs van de denktank Liberales voor het meest opmerkelijke Nederlandstalige non-fictie-boek, voor De geschiedenis van de vooruitgang. In 2015 schreef hij samen met Jesse Frederik het essay voor de Maand van de Filosofie.

Bregman is voorstander van invoering van het basisinkomen. Hij kwam uitgebreid aan het woord in twee afleveringen van de VPRO-serie Tegenlicht, de eerste maal begin 2014 en de tweede maal eind 2018, bij die gelegenheid noemde hij David Graeber de belangrijkste denker van dat moment.

Bron: Wikipedia