Emotionele integriteit

Rob van Es
Verschijningsatum:5 augustus 2020
Taal:Nederlands
Pages:368
ISBN:9789462763661
Publisher:Management Impact
Prijs:59,90

Emotionele integriteit is niet een onderwerp waar je in de dagelijkse praktijk gemakkelijk onderzoek naar doet. Het veld van onderzoek bestaat daarom uit speelfilms over professionals, zoals de therapeut in Good Will Hunting (1997), de investment banker in Margin Call (2011) en de rechter in The Children Act (2017). Via inzichten uit de filosofie en uit de psychologie leidt dit tot een palet van 20 trefwoorden, waarmee we de morele emoties van professionals kunnen duiden en emotionele integriteit inzichtelijk kunnen maken. De morele emoties worden nog eens extra duidelijk gemaakt met behulp van poëzie en beeldende kunst.

Integriteit is de laatste periode een vast onderdeel geworden van organisaties, via al dan niet collectieve codes, interne en externe controles en uiteraard compliance. Daarmee is het rationele integriteit geworden. Een agendapunt voor het bestuur en management. Aandacht voor emotionele integriteit – de persoonlijke morele emoties die professionals  ervaren bij de uitoefening van hun vak – is uit het zicht geraakt. Ook in de vakliteratuur. Het boek van Rob van Es is geheel gewijd aan deze vorm van integriteit. Trots, respect en schaamte komen in dit boek uitgebreid aan de orde. Een zoektocht naar de morele emoties van professionals en naar de wijze waarop ze tot emotionele integriteit proberen te komen.


Rob van Es

Rob van Es is filosoof en gespecialiseerd in de samenhang van cultuur, ethiek en politiek in organisaties en beroepen. Rob is onderzoeker en daarnaast docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is tevens zelfstandig trainer en adviseur in het stellen van organisatiediagnoses en in het nemen van morele besluiten.