De seriepester ontmaskerd

Niek Vink & Yolanda de Greeuw
Verschijningsatum:december 2021
Taal:Nederlands
Pages:136
ISBN:9789090351940
Publisher:Philotes
Prijs:22,50

Niek Vink en Yolanda de Greeuw hebben een bijzonder boek samengesteld over seriepesters en hun achtergrond. Het boek “De seriepester ontmaskerd” legt uit wat pesten en psychische mishandeling met narcisme en psychopathie te maken kunnen hebben. Het laat zien hoe met name managers met deze persoonlijke kenmerken ongezien hun agressie op nietsvermoedende collega’s en ondergeschikten kunnen uitleven. Het boek richt zich daarbij niet alleen op de werkplekken, maar ook op de thuissituaties.

Psychische mishandeling, vaak onzichtbaar, kan een veroorzaker zijn van een immens trauma bij slachtoffers en omstanders. Het boek geeft vele voorbeelden en is een hulpmiddel voor die  professionals die met een eigen draaiboek en plan van aanpak de seriepester onschadelijk willen maken.

Tim Fields die de naam Seriepester heeft bedacht gebruikt op pagina 54 het beeld van een gekookte kikker. Wordt de kikker in kokend water gegooid dan snapt dat hij zich in een levensgevaarlijke situatie bevindt en dan wil hij er zo snel mogelijk uitspringen. Wanneer de kikker echter in een pan koud water wordt gestopt en die dan vervolgens op het vuur wordt gezet, dan past de kikker zich aan aan het geleidelijk warmer wordende water, maar op het moment dat het water gevaarlijk heet is en de kikker dit voelt, dan zou de kikker zichzelf niet meer in veiligheid kunnen brengen. Deze parabel is een mooie metafoor voor een situatie waarin personen verstrikt raken in het web van intriges dat om hem of haar heen gesponnen wordt.

De auteurs hebben beiden ervaring omdat ze zelf zeven jaar gelden doelwit waren van personen, zowel vanuit de werkkring als privékring. Zij vonden het onbestaanbaar dat al die kennis en inzichten nier algemeen bekend waren en worden toegepast. In veel gepubliceerde verhalen over pesten op de werkvloer, verstoten klokkenluiders en (geestelijk) geweldsituaties in huiselijke kring herkenden Vink en De Greeuw de patronen die bij een seriepester horen, maar volgens hen kwam dat niet duidelijk naar voren in die artikelen, vandaar dat zij besloten hebben om dit boek te schrijven en zich helemaal te verdiepen in de seriepester.

 

 


Niek Vink

Niek Vink is zelfstandig ondernemer, werkzaam als theater maker sinds 1989, communicatietrainer, trainings- en assessmentacteur en coach.


Yolanda de Greeuw

Yolanda de Greeuw is werkzaam als zelfstandig ondernemer als theatermaker, communicatietrainer, trainings- en assessmentacteur en coach.