De pijnbank

Nils de Heer
Verschijningsatum:april 2016
Taal:Dutch
Pages:240
ISBN:9789021401928
Publisher:Uitgeverij Q
Prijs:€ 18,50

De Rabobank was altijd een bank die het anders deed. Maar de bank kon niet kiezen tussen haar onderscheidende coöperatieve wortels, en de spannende glans van beursgenoteerde concurrenten. De pijnbank toont de gevolgen van die strategie.

De balans van de Rabobank is volledig ontwricht, waardoor het op grote schaal verstrekken van nieuwe hypotheken en kredieten vrijwel onmogelijk is geworden. Claims en rechtszaken in binnen- en buitenland stapelen zich op. Een volgende (buitenlandse) boete kan gemakkelijk enkele miljarden euro’s bedragen en de laatste financiële reserves van Rabobank laten verdampen.

Financieel onderzoeker Nils de Heer toont aan dat sommige problemen zo diepgeworteld zitten, dat ze weleens een groot risico zouden kunnen betekenen voor het voortbestaan van de bank.


Nils de Heer

Nils de Heer werkt ruim twintig jaar binnen Banking & Finance en werd in 2010 zelfstandig productontwikkelaar. Door zijn vele gesprekken met topbankiers, economen en hoogleraren zat hij met zijn neus dicht op de kredietcrisis. Nils de Heer (1964) is financieel onderzoeksjournalist, publicist en auteur. Nils werkt als senior editor ook mee aan het Risk & Compliance Platform Europe. Tot voor kort schreef hij voornamelijk financiële non-fictie. In 2016 maakte hij naam met De Pijnbank, een financiële biografie over de in problemen verkerende Rabobank. Met zijn eerste literaire thriller De Raaf liet hij in 2019 zien óók op het literaire vlak goed uit de voeten te kunnen. Zo gaf meervoudig Gouden Strop-winnaar Tomas Ross aan het boek met plezier te hebben gelezen…