Product governance…BinckBank beboet door de AFM voor fouten in het verleden

10 juni 2023
Kennisbank

Recentelijk werd BinckBank, online broker geconfronteerd met een bestuurlijke boete van 530.000 euro, opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten, afgekort AFM. BinckBank opereert tegenwoordig onder de naam Saxo Bank. De boete is opgelegd omdat BinckBank in de periode december 2019 tot december 2021 niet beschikte over procedures en maatregelen waarmee kon worden gewaarborgd dat klanten beleggen in financiële producten die passen bij de doelgroep waartoe zij behoren. Het beleid van BinckBank was namelijk onvoldoende specifiek en concreet. Inmiddels heeft de AFM geconstateerd dat het beleid van BinckBank op het gebied van product governance aan de wettelijke vereisten voldoet.

Binnen de EU zijn vereisten voor product governance geïntroduceerd. Het doel van deze regels is dat alleen beleggingsproducten worden aangeboden die in het belang van de klant zijn om zogenaamde  productaffaires en  ‘misselling’ te voorkomen. Partijen als BinckBank zijn verantwoordelijk om de juiste doelgroepen vast te stellen voor de producten waarin hun klanten kunnen handelen. Zij moeten via een daarop afgestemde distributiestrategie waarborgen dat producten terechtkomen bij de klanten in wiens belang dit is en niet (structureel) buiten de doelgroep belanden.

In het geval van BinckBank was in het verleden dat beleid onvoldoende uitgewerkt. De doelgroepbepaling schoot tekort. Zo beschreef het beleid slechts in algemene termen wanneer de kennis en ervaring van klanten werd getypeerd als ‘basic’, ‘informed’ of ‘advanced’, terwijl dit een belangrijke graadmeter was om te bepalen in welke doelgroep een klant viel.

Het beleid maakte onvoldoende concreet wanneer bepaalde financiële producten geschikt waren voor welke doelgroepen. De distributiestrategie was onvoldoende uitgekristalliseerd. Daarbij valt te denken aan de manier waarop producten op de website en in de app worden gepresenteerd en hoe eenvoudig producten zijn te vinden en te kopen. Het beleid van BinckBank maakte toen niet duidelijk hoe de belangrijke kenmerken van de doelgroep (namelijk ‘type cliënt’, ‘kennis en ervaring’, ‘financiële situatie’, ‘risicotolerantie’ en ‘doelstellingen en behoeften’) zouden worden betrokken bij het bepalen van de wijze waarop zij producten verspreidde.

Tot slot werd productevaluatie voornamelijk afhankelijk gemaakt van ontvangen klachten. Kort samengevat ontbraken de nodige handvatten waarmee BinckBank kon vaststellen of sprake was van verkoop buiten de doelgroep. BinckBank kon daarom niet garanderen dat zij alleen beleggingsproducten aanbood die in het belang van haar klanten waren.

Om deze overtreding te laten beëindigen, heeft de AFM op 3 juni 2022 aan BinckBank een last onder dwangsom opgelegd. BinckBank heeft aan deze last voldaan en inmiddels heeft de AFM geconstateerd dat het product governance beleid aan de wettelijke vereisten voldoet.

BinckBank heeft haar volledige medewerking gegeven aan het onderzoek van de AFM en ermee ingestemd om deze boetezaak vereenvoudigd af te doen, volgens de Procedure vereenvoudigde afdoening boetezaken AFM. De oorspronkelijke boete van 625.000 euro is daarom met 15% verlaagd naar 530.000 euro.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *