Slechts 13 procent van de Nederlandse bedrijven heeft de vereisten van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) volledig opgenomen in hun bedrijfsvoering. Dat blijkt uit onderzoek van softwarebedrijf Visma onder 313 Nederlandse professionals die binnen hun organisatie (mede)beslissend zijn op het gebied van administratie of inkoop.
Hoewel de CSRD vanaf boekjaar 2025 verplicht wordt, blijkt dat een ruime meerderheid (87%) nog niet volledig voorbereid is op de nieuwe rapportagestandaarden. Veel organisaties bevinden zich nog midden in het proces: 37 procent is bezig met implementatie, terwijl 32 procent nog in de oriëntatiefase zit. Zes procent is zelfs nog helemaal niet gestart. Wel zegt 61 procent al een strategie of beleidsplan te hebben opgesteld om aan de richtlijn te voldoen.
Opvallend is dat slechts drie op de tien professionals zichzelf inhoudelijk goed geïnformeerd achten over wat de CSRD precies inhoudt. Tegelijkertijd denkt 67 procent dat hun organisatie voldoende kennis en middelen in huis heeft om aan de vereisten te voldoen. De grootste obstakels? Kosten (35 procent) en de inzet van IT-systemen (32 procent) worden het vaakst genoemd.
Onduidelijke rolverdeling bij verantwoordelijkheid
De verantwoordelijkheden voor CSRD-rapportage verschillen sterk per organisatie. Bij grotere bedrijven (meer dan 250 fte) ligt die vaak bij een aparte sustainability-afdeling of -werkgroep. Binnen het mkb ligt de verantwoordelijkheid vaker bij Finance of HR. Ook IT wordt regelmatig genoemd als betrokken partij.
De impact op de financiële functie is volgens de respondenten aanzienlijk: 44 procent verwacht dat hun rol binnen finance wezenlijk zal veranderen. Daarnaast voorziet men een toename in werklast (37 procent), meer samenwerking met andere afdelingen (34 procent) en aanpassingen in rapportagestructuren (31 procent).
Grote bedrijven verwachten hogere kosten
Vooral het grootbedrijf verwacht dat de CSRD aanzienlijke extra kosten en tijd met zich meebrengt. Zo denkt bijna 10 procent van de respondenten uit deze groep dat de jaarlijkse kosten boven de €250.000 zullen liggen. In het mkb verwacht slechts 1 procent zulke hoge uitgaven.
Ook qua tijdsinvestering lopen de inschattingen uiteen: 15 procent van de respondenten uit het grootbedrijf denkt jaarlijks meer dan 250 uur kwijt te zijn aan CSRD-rapportage. In het mkb geldt dit voor slechts 5 procent.