Nieuwe regels voor financiële dienstverleners, met name rond het registreren en vastleggen van uitbestede werkzaamheden, zorgen voor discussie in de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Aukje de Vries stelt dat de plannen haaks lijken te staan op de kabinetslijn om het aantal regels voor ondernemers juist te verminderen. Minister van Financiën en partijgenoot Eelco Heinen verdedigt de voorstellen, maar erkent dat uitvoerbaarheid en proportionaliteit nog aandacht vereisen.
AFM: gebrek aan afspraken belemmert toezicht
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) luidde eerder al de noodklok over de gebrekkige wijze waarop financiële dienstverleners hun uitbestedingen regelen. Volgens de toezichthouder heeft een significant deel van de dienstverleners – 11% in een steekproef – géén schriftelijke overeenkomst met hun externe partijen. Hierdoor ontbreekt het aan heldere verantwoordelijkheden, wat volgens de AFM leidt tot verhoogde risico’s voor de kwaliteit van dienstverlening en belemmert het toezicht op naleving van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Op basis van deze signalen adviseert de AFM om de regels aan te scherpen, zodat beter zicht ontstaat op wie waarvoor verantwoordelijk is.
ATR: nut onvoldoende onderbouwd, regeldruk onderschat
Tegelijkertijd is er stevige kritiek van het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR). Het college stelt dat de noodzaak van de voorgestelde regels niet goed is aangetoond. Volgens het ATR ontbreekt een duidelijke analyse waarom de bestaande regelgeving tekortschiet en hoe de voorgestelde maatregelen daadwerkelijk bijdragen aan betere klantbescherming of toezicht. Daarnaast waarschuwt het adviescollege dat vooral kleine financiële dienstverleners de nieuwe verplichtingen moeilijk kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld het afsluiten van schriftelijke contracten met grote IT-partijen is in de praktijk lastig, omdat zij vaak onvoldoende onderhandelingsmacht hebben. Ook het bijhouden van een uitbestedingsregister zou in de praktijk meer tijd en kosten vergen dan geraamd.
De minister erkent deze zorgen, maar stelt dat de regeldruk beperkt blijft. De inschatting is dat het register eenvoudig vormvrij kan worden bijgehouden. Alleen het opstellen van contracten kan meer tijd kosten: circa 10 uur per overeenkomst, met een verwachte kostenpost van €421.000 in totaal voor de sector. Volgens Heinen is dat bedrag aanvaardbaar gelet op het doel: betere dienstverlening en effectiever toezicht.
Regels verder uitgewerkt na consultatie
De voorstellen zijn ter consultatie voorgelegd. De binnengekomen reacties van onder meer marktpartijen en adviesorganen, waaronder het ATR, zullen betrokken worden bij de verdere uitwerking. Daarbij wordt onder meer gekeken naar mogelijke alternatieven, lastenverlichting en proportionaliteit.