Voor veel ondernemers vormt regeldruk een flinke hindernis in hun contact met de overheid. Gemeenten erkennen dit probleem en zien het verminderen van regeldruk – en vooral de beleving ervan – als een belangrijk aandachtspunt in hun dienstverlening. Dat blijkt uit een breed onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) naar ondernemersdienstverlening in 2022.
In het onderzoek dat aan de basis ligt van een nieuw inspiratiedocument, wordt duidelijk dat het verlagen van regeldruk niet eenvoudig is. Gemeenten lopen tegen meerdere knelpunten aan: zo willen ze binnen wettelijke kaders blijven, is er vaak een tekort aan capaciteit, en ontbreekt het regelmatig aan input van ondernemers of aan intern draagvlak.
Praktische handvatten voor gemeenten
Om gemeenten te ondersteunen, heeft de VNG nu een inspiratiedocument opgesteld. Hierin staan suggesties, tips en voorbeelden voor het verminderen van regeldruk in de dienstverlening aan ondernemers. Denk aan:
-
aanpakken van regeldruk bij vergunningen en procedures
-
planmatige werkwijzen
-
methoden om ondernemers actief te betrekken
-
samenwerking met omgevingsdiensten
-
inspirerende praktijkvoorbeelden
Regeldruk verminderen hoort bij goede dienstverlening
Volgens de VNG is het terugdringen van regeldruk niet los te zien van bredere ondernemersdienstverlening. Het draait om meer dan minder regels: ook de houding en benadering van gemeenten richting ondernemers spelen een grote rol. Een dienstverlenende instelling en duidelijke communicatie helpen om de regeldruk – en vooral hoe die wordt ervaren – te verlagen.
Bron: VNG