AMLA en Europese toezichthouders versterken samenwerking in strijd tegen witwassen

09 juli 2025

De Europese anti-witwasautoriteit AMLA (Anti-Money Laundering Authority) en de drie Europese toezichthouders EBA, EIOPA en ESMA hebben hun samenwerking formeel versterkt met de ondertekening van een Multilaterale Memorandum of Understanding (MMoU).

Deze nieuwe intentieverklaring, die op 27 juni is ondertekend, vormt een belangrijke stap richting snellere en effectievere samenwerking op het gebied van witwasbestrijding (AML) en de strijd tegen terrorismefinanciering (CFT). Het akkoord volgt op artikel 91 van de AMLA-verordening (EU 2024/1620), waarin nauwe samenwerking tussen AMLA en de Europese toezichthouders wettelijk is vastgelegd, vooral bij het opstellen van technische standaarden en richtsnoeren.

Wat houdt de overeenkomst in?

Hoewel het MMoU geen juridisch bindend document is, vormt het een stevige basis voor samenwerking en informatiedeling tussen de instanties. De belangrijkste elementen:

  • Uitwisseling van informatie:
    De autoriteiten verbinden zich ertoe om alle relevante informatie uit te wisselen die nodig is om hun taken uit te voeren. Denk aan signalen over witwas- of terrorismefinancieringsrisico’s die invloed kunnen hebben op de soliditeit of het gedrag van financiële instellingen. Ook delen de toezichthouders informatie als er vermoedens zijn van criminele activiteiten of bij verhoogde risico’s binnen hun toezichtsdomein. Informatie-uitwisseling gebeurt veilig, vertrouwelijk en alleen als daar een goede reden voor is.

  • Beleid en regelgeving op elkaar afstemmen:
    De voorzitters van AMLA en de drie toezichthouders zullen twee keer per jaar overleg voeren over gezamenlijke prioriteiten. Ze zullen elkaar vroegtijdig informeren en consulteren bij beleidsinitiatieven die overlappen met elkaars verantwoordelijkheden, om zo consistentie in de Europese aanpak te waarborgen.

  • ‘Observeerder’ status bij bestuursvergaderingen:
    Vertegenwoordigers van de toezichthouders krijgen toegang als waarnemers tot de bestuursvergaderingen van AMLA (en vice versa), evenals tot relevante commissies en werkgroepen. Zo wordt wederzijds begrip en afstemming bevorderd, zonder dat deze waarnemers stemrecht hebben.

  • Vertrouwelijkheid en gegevensbescherming:
    Alle betrokken instanties blijven gebonden aan de strenge beroepsgeheimen en privacyregels uit hun eigen regelgeving. Persoonsgegevens worden alleen verwerkt in lijn met de Europese privacywetgeving (Verordening 2018/1725) en voor legitieme toezichthoudende taken.

  • Evaluatie en flexibiliteit:
    Elke twee jaar wordt de werking van het MMoU geëvalueerd. Ook kunnen individuele toezichthouders aanvullende afspraken maken met AMLA voor specifieke onderwerpen die buiten deze overeenkomst vallen.

Een stap vooruit in de strijd tegen financiële criminaliteit

Met deze samenwerking onderstrepen de Europese toezichthouders en AMLA hun gezamenlijke ambitie om financiële criminaliteit krachtiger en gecoördineerder aan te pakken, en zo de integriteit en stabiliteit van het Europese financiële stelsel te beschermen.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *