De Autoriteit Financiële Markten (AFM) signaleert dat steeds meer consumenten met hun financiële keuzes willen bijdragen aan de transitie naar een duurzamere economie. Financiële ondernemingen spelen hierin een belangrijke rol door het aanbieden van duurzame producten en het verstrekken van eerlijke en transparante duurzaamheidsinformatie.
Met de eerste ESG-update brengt de AFM de toezichtprioriteiten voor 2025 en 2026 onder de aandacht. De focus ligt op vier thema’s: duurzaamheidsclaims, de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), productgovernance (POG) en geschiktheidstoetsen.
Volgens de AFM zijn de afgelopen jaren stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Toch is verdere inzet noodzakelijk, ook op het naleven van bestaande regelgeving. Goede informatievoorziening en passende producten blijven essentieel, zodat beleggers en pensioendeelnemers bewuste keuzes kunnen maken die aansluiten bij hun duurzaamheidsdoelstellingen.
De AFM benadrukt het belang van naleving van onder andere de SFDR, de duurzaamheidsbepalingen binnen POG en de geschiktheidstoets. Daarnaast wordt gewezen op het belang van eerlijke duurzaamheidsclaims.
Ondernemingen die aantoonbaar achterblijven, kunnen rekenen op nader toezicht of handhaving. Tegelijkertijd worden partijen die al vooruitgang boeken aangemoedigd om hun inspanningen voort te zetten.
Hieronder staat voor 4 ESG-thema’s waaraan de AFM de komende twee jaar extra aandacht besteedt in haar toezicht:
1. Duurzaamheidsclaims : correct, duidelijk, niet-misleidend, evenwichtig
In (marketing)uitingen van financiële ondernemingen staan vaak de duurzaamheidsambities en andere duurzaamheidsclaims. Duurzaamheidsclaims moeten volgens de wet correct, duidelijk en niet-misleidend (bij pensioenen: evenwichtig ) zijn. Dit verwacht de AFM van u:
• U doet alleen duurzaamheidsclaims die correct, duidelijk en niet-misleidend of, voor pensioenen, evenwichtig zijn.
De Leidraad duurzaamheidsclaims bevat dé 3 uitgangspunten voor het doen van eerlijke en correcte claims die voldoen aan de informatiestrekkingsnormen. Als u uw duurzaamheidsclaim niet kunt onderbouwen, claim het dan ook niet.
2. SFDR: duidelijke, vergelijkbare en betrouwbare informatie
De SFDR verplicht financiële marktdeelnemers en financieel adviseurs om transparant te zijn over de duurzaamheidsaspecten van hun beleggingsbeleid en -producten. Basis voor duidelijke informatie naar beleggers en pensioendeelnemers zijn begrijpelijk ingevulde SFDR-templates. Hoe beter de templates zijn ingevuld, des te beter beleggers, pensioendeelnemers en adviseurs producten kunnen begrijpen, vergelijken of een passend advies kunnen geven. Bovendien bieden de templates hun meer inzicht in de onderbouwing van duurzaamheidsclaims. Dit verwacht de AFM van u:
• U heeft alle vereiste informatie gepubliceerd op uw website.
• U publiceert (alleen) informatie die duidelijk (vindbaar) is voor beleggers.
• U publiceert betrouwbare SFDR-informatie , waaronder informatie over duurzame kenmerken van producten, duurzaamheidsrisico’s en negatieve impact van beleggingen.
3. POG: duurzaamheidsvereisten verankerd
Ondernemingen moeten de wettelijke duurzaamheidsbepalingen in hun product oversight & governance (POG)beleid integreren, het productaanbod hierop evalueren en voorkomen dat producten zonder duurzaamheidskenmerken worden verkocht aan beleggers die duurzaam willen beleggen. Dit verwacht de AFM van u:
• U kent en controleert de kwaliteit en betrouwbaarheid van de duurzaamheidsinformatie van producten (ook ten behoeve van de geschiktheidstoets).
• U heeft de klantreis (website, app, klantcontact) ingericht conform de distributiestrategie.
• U monitort de distributie van grijze producten aan de negatieve doelgroep en evalueert de effectiviteit van uw strategie om dit te voorkomen.
4. Geschiktheidstoets: match van (duurzame) vraag en aanbod
Instellingen moeten de duurzaamheidsvoorkeuren van hun klanten of deelnemers uitvragen en zorgen voor geschikte beleggingen gelet op deze duurzaamheidsvoorkeuren. Dit verwacht de AFM van u:
• U geeft begrijpelijk uitleg over het onderdeel duurzaamheid in de geschiktheidstoets.
• U bent zorgvuldig bij de inventarisatie van de daadwerkelijke duurzaamheidsvoorkeuren en stuurt beleggers niet naar een bepaald(e) product of beleggingsstrategie.
• U voorziet beleggers zoveel mogelijk van geschikte producten, passend bij hun daadwerkelijke/initiële duurzaamheidsvoorkeuren. Er wordt niet gestuurd op aanpassing van voorkeuren.
Bron: AFM