Incident in Dubai bij ABN Amro Bank

13 maart 2015

Volgens berichten in verschillende media is er bij ABN Amro in Dubai iets misgegaan. Rijke klanten uit India zouden met hulp van een enkele bankiers aldaar honderden verboden zakelijke transacties uitgevoerd hebben. De betrokken bankiers zijn inmiddels ontslagen en de relatie met enkele tientallen klanten is beëindigd. De door ons benaderde woordvoerder van ABN Amro bevestigde de malversaties en de genomen maatregelen.
De woordvoerder benadrukte echter dat het niet gaat om witwassen, maar dat de bankiers buiten hun mandaat van private banking getreden waren door zakelijke betaaldiensten aan te bieden. Een klokkenluider maakte vorig jaar zomer melding van de misstanden. Vervolgens heeft ABN Amro onderzoek gedaan en informeerde ook de toezichthouders in Dubai en Nederland. De financiële toezichthouder in Dubai, de Dubai Financial Services Authority (DFSA), zit ook op de zaak.
ABN Amro is al jaren aanwezig in Dubai, een belangrijk financieel centrum. De bank doet daar vermogensbeheer en de financiering van diamanthandel, olie en andere grondstoffen, een belangrijke internationale activiteit van ABN Amro. In 2005 kwam het kantoor ook in het nieuws met een affaire.
De staatsbank wordt geacht zich voor te bereiden op een beursgang later dit jaar, vandaar dat ze niet blij kunnen zijn met dit nieuwe incident aldaar.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *