Hoger beroep tegen Richard de Mos: waar ligt de grens van ombudspolitiek?

19 mei 2023
Kennisbank

Caroline Raat

Op 4 mei 2023 ging het OM in hoger beroep tegen de vrijspraak van ambtelijke corruptie door Richard de Mos. Er wordt nog gestudeerd op het vonnis, maar twee weken is wel erg kort om een dergelijke beslissing te nemen. Het is verstandig om dit hoger beroep door te zetten. Al was het maar omdat het vonnis niet erg zakelijk en onpartijdig overkwam.

Het hoger beroep is maatschappelijk nodig omdat dit vonnis mogelijk zal leiden tot het verheerlijken van ombudspolitiek. Uiteraard is het is prima om je als raadslid te laten informeren en inspireren door wat je hoort en ziet. Maar persoonlijke belangen behartigen hoort daar niet bij. Voor een wethouder – primair een bestuurder en geen politicus – is dat (volgens staats- en bestuursrechtelijke wetten) nog meer buiten de orde.

In dit artikel over het vonnis van de rechtbank beschrijf ik wat de vragen in hoger beroep zouden moeten zijn. Onder meer: waar ligt de grens van ambtelijke corruptie, ook in relatie tot de veroordeling van wethouder Van Rey (Roermond)? Ik beschrijf hier ook dat Nederland slecht is bewapend tegen corruptie, belangenverstrengeling en netwerkcorruptie. Nederland voldoet onder meer niet aan het Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie, waarin ook de ‘handel in invloed’ onder strafbare corruptie valt.

Verder beschrijf ik in het artikel dat de Nederlandse wetgever met een recent wetsvoorstel in het bestuursrecht juist de deur wijder openzet voor favoritisme, uitsluiting en belangenverstrengeling. Het Nederlandse bestuursrecht is volgens het Initiatief rechtsstaat Nederland nog steeds naïef.

De auteur, Caroline Raat is specialist staats- en bestuursrecht, goed bestuur en ethiek. Zij is hoofdauteur van Corruptie en ondermijning, handboek voor het openbaar bestuur. Ook schreef zij Ethiek en integriteitszorg, handboek voor de overheidsjurist. Zij is bestuurder van de Beroepsvereniging Onafhankelijk Onderzoekers en tevens blogger op het Risk & Compliance Platform Europe.Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *